Logo of Team Belgium

Naar goede gewoonte gaf het BOIC de Team Belgium atleten en hun coachen ook dit jaar weer afspraak op het Canarische eiland Lanzarote voor een multidisciplinaire herfststage. “De 50 atleten die deelnemen aan de Team Belgium stage hebben een reële kans om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.”, zegt BOIC-CEO, Philippe Vander Putten.

Team Belgium stage : het fotoalbum.

Director Elite Sports, Eddy De Smedt van het BOIC : «Het is belangrijk voor de teamspirit van Team Belgium dat atleten meerdere stages samen hebben. Het bewijs dat de atleten en hun omkadering dit ook vinden, wordt vertaald door hun positieve reactie op onze uitnodiging, meer dan 50 atleten uit 9 verschillende sporten trainen dit jaar op Lanzarote.”

Bob Maesen was in een vroeger leven kajakker. Hij won een zilveren medaille tijdens de wereldkampioenschappen kajakken van 2003 in Gainesville, nam driemaal deel aan de Olympische Spelen, in 2004, in Athene, werd hij knap vijfde. Anno 2017 is Bob Maesen Technisch directeur topsport en coach bij de Vlaamse Kano en Kajak federatie. “De multidisciplinaire Lanzarote-stage is in verschillende opzichten een meerwaarde voor onze atleten.”, zegt Bob Maesen. “Het unieke kader wordt gecreëerd door de combinatie van een allesomvattende sportinfrastructuur en een professionele ondersteuning waarin de atleten kunnen trainen in optimale weersomstandigheden. Het werkt stimulerend en verruimend om met andere topatleten en coaches de voorbereiding van Tokio verder te zetten waarbij het gemeenschappelijk doel van Team Belgium via verschillende teamactiviteiten een grotere betekenis krijgt. De kruisbestuiving tijdens deze stage tussen alle atleten enerzijds en de coachen met BOIC omkadering anderzijds is een krachtige mix en een essentieel element in de groei tot Olympische successen.”

Workshops en teambuildingactiviteiten
Tijdens workshops werd er meer informatie gegeven over Tokio 2020 en kwamen ook experten aan het woord. “Ook voor de coaches is dit interessant om hun kennis bij te schaven. Hier creëren we een team. Atleten leren elkaar maar ook de medische staf van het BOIC leert de atleten beter kennen. Zo vermijden we dat een voor de Spelen gekwalificeerde atleet in Tokio voornamelijk vreemde gezichten ziet.", zegt Games Manager van het BOIC Gert Van Looy.

“Dit voelt aan als thuiskomen”
Taekwondoka Jaouad Achab werd vijfde op de Olympische Spelen in Rio, dit is zijn tweede stage op Lanzarote, hij komt hier graag terug : “De Team Belgium stages zijn voor mij een belangrijke etappe in mijn voorbereidingen op de Olympische Spelen. Toen ik in Rio in het Olympisch Dorp toekwam, kende ik alle atleten al, er heerste dezelfde olympische sfeer als tijdens de Lanzarote stages, dat was thuiskomen voor mij. Tijdens de Lanzarote stages zijn er ook de andere atleten uit verschillende sporten die hetzelfde doel na streven, dat werkt extra motiverend. De aanwezigheid van de pers, van de gemeenschappen en van de BOIC-staff geeft mij ook nog eens die extra energie.”

Net zoals vorig jaar bestond de teambuildingactiviteit uit een tocht met een catamaran. "Iedereen heeft tijdens zijn trainingsweek wel een moment van rust nodig. “We zorgen voor een ontspannende groepsactiviteit met de zeilboot. We meren dan aan bij een strand waar er tijd wordt gemaakt voor een ontspannen moment.", Gert Van Looy.

Ideeën en ervaringen uitwisselen
Waar top atleten samenkomen worden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Uitwisselen is er evident. En uitwisselen van succesfactoren, ervaringen en gedachten is leren. De Lanzarote stage biedt die unieke gelegenheid tot het nemen van ‘uitwissel – initiatieven’. Waar je ook gaat, eet, traint, vergadert … je komt de Belgische toppers, atleten en coaches, overal tegen. Een ontwikkelingsproces kan daar een fundamentele boost krijgen. Hier alles meepakken is een absolute must want de fine fleur van Belgische atleten en coaches wisselt er alles uit.”, besluit Jef Brouwers, sportpsycholoog van o.m. Team Belgium.