Logo of Team Belgium

Team Belgium verlaat het EK indooratletiek in Istanboel met zes medailles, nooit deed ons land beter op dit event. Nafi Thiam (goud met wereldrecord) en Noor Vidts (brons) ontgoochelden niet op de vijfkamp en bezorgden België vrijdagavond de eerste twee medailles in de Turkse metropool. Julien Watrin pakte zaterdag knap zilver op de 400 meter met een Belgisch record. Zondag op de slotdag volgde nog een absolute topontknoping met goud voor de Belgian Tornados (4x400 meter) en brons voor Eliott Crestan (800 meter) en Thomas Carmoy (hoogspringen).

Verschillende andere Belgen lieten zich de voorbije dagen opmerken met knappe prestaties. Rani Rosius (vierde) en Delphine Nkansa (zesde), telkens met een persoonlijk record, stuwden elkaar zoals gehoopt naar toptijden in de finale van de 60 meter. Ismael Debjani maakte zichzelf trots met een zevende stek in de finale van de finale van de 1.500 meter. Pech voor Alexander Doom. De West-Vlaming plaatste zich voor de finale van de individuele 400 meter, maar moest forfait geven door een lichte hamstringblessure. In de finale van de 4x400 meter maakte hij dat forfait aan de zijde van Dylan Borlée, Kevin Borlée en Julien Watrin helemaal goed.

Aan de andere kant waren er Belgen die meer hadden verwacht van het EK. Robin Hendrix eindigde als tiende in de finale van de 3.000 meter en liet duidelijk verstaan veel meer te hebben verwacht. Ook polsstokspringer Ben Broeders, die op een medaille mikte, eindigde onder de verwachtingen op de achtste plaats. 

Tibo De Smet moest ondanks de snelste Europese jaartijd achter zijn naam zijn koffers meteen pakken op de 800 meter. Ook Aurèle Vandeputte, licht ziek, lag er op die afstand dadelijk uit. Voor Jolien Boumkwo bracht het EK evenmin het verhoopte succes. In de kwalificaties van het kogelstoten eindigde ze als vijftiende op zestien deelneemsters met een beste poging van 16m18. Zo bleef ze ver van haar recente Belgische record van 17m87. John Heymans haalde het tot zijn grote teleurstelling niet in de reeksen van de 3.000 meter.

Helena Ponette strandde in de halve finales van de 400 meter. Camille Laus werd op dat nummer in de reeksen nipt uitgeschakeld. Anne Zagré moest vrede nemen met een plaats in de halve finales van de 60 meter horden.

Op het vorige EK indoor, twee jaar geleden in het Poolse Torun, behaalde Team Belgium vijf medailles. Thiam en Vidts, met respectievelijk goud en zilver op de vijfkamp, stonden toen ook op het podium. Carmoy greep eveneens brons in het hoogspringen. Tot slot waren er ook medailles voor de in Istanboel afwezige Elise Vanderelst (goud op de 1.500 meter) en Isaac Kimeli (zilver op de 3.000 meter). 

Belga