Logo of Team Belgium

Op 23 juli gaat in het Hongaarse Györ het Europees Jeugd Olympisch zomer Festival (EJOF) van start. Het BOIC selecteerde voor deze veertiende editie editie 61 jonge topsporttalenten. Ze worden aangevoerd door chef de mission, Gert Van Looy. Het EJOF is een multidisciplinaire competitie voor jonge Europese atleten van 12 tot 18 jaar. Enkel olympische sporten staan op het programma. Voor het BOIC is deze competitie belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau.

Team Belgium neemt deel in 8 van de 10 sporten die deze zomer in Györ op het programma staan: atletiek, gymnastiek, judo, kajak, tennis, volleybal (heren), wielrennen en zwemmen.

Gert Van Looy : “Atleten worden geselecteerd voor het EJOF op basis van de voorstellen van de nationale federaties. Die oordeelt of een atleet zijn plaats heeft op een multidisciplinaire competitie als het EJOF en dit in overleg met het BOIC. Sommigen van de atleten kennen we van hun deelname aan de herfststages die we ieder jaar organiseren in Vittel.

“Niet het eindresultaat is het belangrijkste, wel dat we de prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de Europese top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet en dat deze ervaring hem doet groeien in zijn verdere carrière.”, vult de chef de mission aan.

Team Belgium stage in Gent
De weg naar Györ gaat voor het jonge Team Belgium eerst via Gent, daar organiseert het BOIC van 17 tot 20 juli een teambuildingsstage. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd. Gert Van Looy : “De bedoeling van deze teambuilding stage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring. De coachen die de verschillende sporttakken begeleiden naar het EJOF zijn vaak niet de persoonlijke coachen van de atleten. Het is ook belangrijk dat de medische staf de atleten fysiek leert kennen. Ook het samen leven met wederzijds respect en het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.”

Gaelle Mys Young Ambassador in Györ
Voor het eerst zullen de jonge atleten die deelnemen aan het Europees Jeugd Olympisch Festival begeleid worden door een Young Ambassador, voor Team Belgium is dat Gaëlle Mys.

Gaëlle Mys : “Mijn rol als Young Ambassador is om de jonge atleten te inspireren kennis te maken met elkaar en met elkaars culturen en met de olympische waarden: excelleren, vriendschap en respect. Ik voel me zeer vereerd met deze functie. Voor mezelf was het EJOF de kick-off van mijn carrière waar ik mooie resultaten behaalde en fantastische herinneringen aan overhou. Ik hoop dat ik de nieuwe beloftevolle generatie atleten kan bijstaan, inspireren en helpen waar nodig.”

Het EJOF : een competitie van hoogstaand niveau

Het EJOF is een multidisciplinaire sportcompetitie waarbij jonge atleten hun niveau kunnen meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Voor sommigen is het hun eerste ervaring met een internationale competitie en de gelegenheid om zichzelf te evalueren. Het EJOF heeft dus zijn belang en moet gezien worden als een indicator.

Atleten maken tijdens een EJOF ook kennis met alle tradities van de Olympische Spelen. Een universiteitscampus en een appartementencomplex werden in Györ voor de gelegenheid omgevormd tot olympische dorpen waar de verschillende delegaties zullen kunnen logeren.

Tijdens de openingsceremonie wordt de olympische fakkel aangestoken en worden de vlaggen gehesen van alle deelnemende landen. De atleten leggen ook een Olympische eed af. Net als de Olympische Spelen heeft het EJOF een zomer- en een wintereditie.

Wie voor Team Belgium in Györ de Belgische driekleur mag dragen wordt later bekend gemaakt.

Team Belgium vertrekt op 22 juli vanuit de luchthaven van Zaventem naar Györ.