Logo of Team Belgium

Van 4 tot 20 februari 2022 trekken de beste wintersporters ter wereld naar China om er een gooi te doen naar eeuwige roem. Ons land telt misschien geen honderden topatleten op sneeuw en ijs, maar onze atleten werken heel hard aan hun olympische winterdroom en hebben het afgelopen seizoen knappe resultaten neergezet. “Er is duidelijk potentieel binnen Team Belgium.”, zegt Olav Spahl, chef de mission voor Peking 2022.  

Voor de selecties voor de Olympische Spelen van Peking 2022 heeft het BOIC ervoor gekozen om de internationale selectiecriteria toe te passen (uitgegeven door de internationale sportfederaties in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité). Ten uitzonderlijke titel, kan het BOIC de Belgische nationale federaties die dit wensen toestaan om zelf bijzondere criteria op te stellen, of selectiecriteria die strikter zijn dan de internationale criteria. 

De Belgische nationale federaties hebben de taak om interne criteria op te stellen, of bijkomende selectiecriteria die toelaten om, in het geval dat binnen een bepaalde sportdiscipline het aantal atleten dat voldoet aan de selectiecriteria (internationaal en, indien toepasselijk, bijzondere) hoger is dan het aantal plaatsen toegekend aan België voor deze discipline, te bepalen aan welke van deze atleten deze plaatsen kunnen worden toegewezen. 

“Voor de Olympische Spelen van Peking zullen we, zoals het er nu uitziet, waarschijnlijk 2 selectiemomenten hebben. De eerste net voor de Kerstperiode voor de schaatsnummers en een tweede kort na 15 januari – afsluitingsdatum van de kwalificatiewedstrijden van de internationale federaties - voor de ski- en sneeuwdisciplines en voor bobslee en skeleton. Atleten zullen dus pas laat zekerheid hebben over hun selectie, één week later vertrekt de delegatie al richting de Chinese hoofdstad.” 

Atleten die tot de wereldtop behoren 
“Er is duidelijk potentieel binnen Team Belgium, en dat hebben heel wat atleten het voorbije seizoen ook bewezen. Wij hebben echt wel atleten die tot de wereldtop behoren.  

Op dit ogenblik heeft België met de prestatie van Loena Hendrickx op de Europese kampioenschappen kunstschaatsen in Stockholm, reeds 2 kwalificatieplaatsen. Loena is vrij zeker van selectie, tenzij ze zich zou blesseren. België heeft maar 1 kunstschaatser die in aanmerking komt voor deelname aan de Spelen, dus die tweede plaats zal naar een ander land gaan. 

Hanne Desmet schaatste naar het zilver tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in het Nederlandse Dordrecht. Olympisch vicekampioen, Bart Swings snelde naar brons in de massastart op het WK schaatsen in het Nederlandse Heerenveen en eindigde daar op een 7e plaats in de schaatsmijl. 
Op internationale competities eindigden Stijn Desmet (shorttrack) op een 5e plaats op het WK, Kim Meylemans die in PyeongChang de eerste Belgische skeletonatlete op de Olympische Spelen was, 7e in de overall worldcup ranking 
en Loranne Smans (snow board-slopestyleop de 9e plaats op het WK.
Armand Marchand (alpijns skiën) eindigde op een knappe 10e plaats op het WK  slalom, onze jongste atlete Evy Poppe goed voor goud op de Jeugd Olympische Spelen van Lausanne in  2020,  sleepte tijdens het WK  voor junioren de gouden medaille in slope style en de bronzen medaille in big air in de wacht. 

Thierry Langer in biathlon zette een knappe prestatie neer met een 15e plaats in een wereldbeker, Florent Claude eindigde als 20e op het WK. Belangrijk is ook dat België reeds heel wat punten heeft verzameld voor deelname aan de IBU (International Biathlon Union) Nations Cup ranking. Op dit ogenblik kan België rekenen op 4 startplaatsen bij de mannen op de Spelen. Dat zou betekenen dat Team Belgium in Peking ook een aflossingsteam zou tellen. 

Het Belgisch bobslee-team heeft een wat moeilijker seizoen achter de rug, maar hebben in het verleden reeds aangetoond dat ze top-8 waardig zijn. 

Ook Matthias Vosté en Sebbe De Buck hebben mooi gepresteerd op wereldbekers en WK’s.  

Een bijzonder ambitieus project waar het BOIC heel wat aandacht aan besteedt is de kwalificatie van een team in shorttrack relay mannen en ook een gemengd team, deze discipline staat voor het eerst op het olympische programma.” 

Grootste delegatie ooit 
Tijdens de Olympische Spelen in 1936 in het Duitse Garmisch-Partenkirchen telde Team Belgium 27 atleten, in 1928 in Sankt Moritz was de Belgische delegatie 26 atleten groot, in 1924 kwalificeerden zich 18 atleten voor deelname aan de Olympische Winterspelen in het Franse Chamonix. In de eerste na-oorlogse editie van 1948 in Sankt-Moritz waren er dat 11. Tot PyeongChang, waar 22 atleten uit 9 sporten deelnamen, telde de Belgische delegatie nooit meer dan 10 atleten. 

“Indien alles verloopt zoals verwacht, zullen we in Peking vertegenwoordigd zijn in het meeste aantal sporten ooit en zullen daar  zo’n 28 atleten de Belgische driekleur verdedigen. De structurele werking van de federaties en de steun van de gemeenschappen aan de topsportwerking van de federaties en hun visie op lange termijn is zijn vruchten aan het afwerpen.
De medaille van Bart Swings heeft in 2018 zeker een momentum gecreëerd. En ook de nieuwe sporten op het olympische programma zorgen 
voor een nieuwe dynamiek. 
Dan is er ook een ander fenomeen; we constateren meer en meer dat wintersporters niet in België blijven. Shorttrackers trekken naar Nederland, skiërs en snowboarders gaan voor langere tijd verblijven in landen met sneeuwzekerheid en gaan naar buitenlandse professionele trainingsomgevingen waar we in België niet over beschikken. Het is financieel interessanter om aan te sluiten bij een internationale trainingsteam dan in België een eigen werking op te starten.”
 

Drie clusters: Beijing, Yanqing en Zhangjiakou
De winterspelen van Peking zullen zich afspelen in 3 clusters. De ijssporten worden gehouden in Peking, de sneeuwsporten in de bergen van Yanqing en Zhangjiakou, respectievelijk op 90 en 160 kilometer van de hoofdstad. 

In de Yanqing Cluster worden alpine skiën, bobsleeën, rodelen en skeleton gehouden. De cluster bevindt zich op zo’n uurtje van Peking. 

In de Zhangjiakou Cluster worden biatlon, langlaufen, noordse combinatie, schansspringen en noordse combinatie, snowboarden en freestyle skiën gehouden. Deze cluster ligt op ongeveer 2 uur van Peking. 

“Team Belgium zal vertegenwoordigd zijn in de drie clusters met elk vijf tot acht atleten, het wordt een bijzondere uitdaging voor het BOIC om dat optimaal te organiseren en een optimale omkadering – de BOIC-staf, de medische omkadering, de coachen en de technische omkadering die bij wintersporten heel belangrijk zijn - te voorzien. 

Testevents 
Het organisatiecomité organiseert van oktober tot december van dit jaar zijn testevents. Op het programma staan internationale trainingsweken en competities. Een gelegenheid voor de Team Belgium atleten om naar China af te reizen en de verschillende parcours en venues te verkennen.