Logo of Team Belgium

Het BOIC stuurt 63 atleten naar de Wereldspelen die deze zomer van 20 tot en met 30 juli worden gehouden in het Poolse Wroclaw. De 63 atleten komen uit 12 sporten: biljart (1), gymnastiek (acrobatisch 4 en tumbling 1), handboogschieten (2), ju-jitsu (9), korfbal (14), oriënteringssport (1), pétanque (4), reddend zwemmen (10), roller skating (4), sportklimmen (1), touwtrekken (10) en waterski (2 atleten). Chef de Mission voor Team Belgium is Rudy Lahor van het BOIC.

De selectie gebeurt door het BOIC in nauw overleg met de betrokken federaties en op voorstel van deze federaties. De atleten moeten het potentieel hebben om een podiumplaats te behalen.

Rudy Lahor: “Tijdens de vorige editie van Cali in 2013 keerde Team Belgium naar huis met 11 medailles: 3 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen. Voor Wroclaw hebben we weer een sterke delegatie met hetzelfde potentieel.”

In het roller skaten (skeeleren) neemt Bart Swings voor de tweede maal op rij deel. In Cali in 2013 stond hij 4 maal op het podium. Daar won hij 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons. In 2014 nam Bart Swings ook deel aan de Olympische Winterspelen in Sotsji en ook daar schaarde hij zich bij de wereldtop met een knappe vierde plaats op de 5.000m en een vijfde plaats in de 10.000m in het snelschaatsen. Wij geven hem nu al afspraak in PyeongChang!

De Wereldspelen

Zo’n 3.500 atleten uit meer dan 100 landen doen naar verwachting mee in 31 sporten aan deze tiende editie van de Wereldspelen.

De Wereldspelen zijn een internationale multidisciplinaire competitie voor niet-olympische sporten en sportdisciplines. Net als de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen. Er wordt ook een openings- en sluitingsceremonie gehouden.

Sporten die ooit deel uitmaakten van de Wereldspelen zijn inmiddels een olympische sport.

Zo maken o.m. badminton, beachvolleybal, taekwondo, triatlon, rugby sevens deel uit van het olympisch programma. In Tokio in 2020 krijgen ook baseball/softbal, karate en sportklimmen hun plaats op de Olympische Spelen.

Het evenement werd voor het eerst gehouden in Santa Clara (VS) in 1981 en wordt georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Wereldspelen (IWGA), met steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).