Logo of Team Belgium

Begin oktober beslisten de topsportpartners Sport Vlaanderen, Adeps, Ostbelgien en het BOIC om - gezien de huidige omstandigheden - de Team Belgium Youth Training Camps dit jaar in België te organiseren. Parallel aan deze trainingen heeft het BOIC een aantal digitale teambuilding - en andere inspirerende activiteiten uitgewerkt die startten op 1 november en nog doorgaan tot 6 november. Nicky Van Rossem, Athlete Pathway Manager, geeft een woordje uitleg.

Nicky Van Rossem : “De gezondheid van de Team Belgium atleten is een prioriteit voor het BOIC maar ook hun verdere ontwikkeling naar topsport atleet staat centraal. Daarom werd er beslist om de jonge Be Gold atleten, allen onderweg naar een top-8 plaats op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 of Los Angeles in 2028, uit te nodigen voor de virtuele #FutureOlympians stage. Concreet betekent dit dat de jonge topsporters binnen hun eigen trainingsbubbels hun sportief programma afwerken en op verschillende momenten tussen 1 en 6 november kunnen deelnemen aan virtuele teambuilding-activiteiten.”

133 atleten uit maar liefst 19 verschillende olympische zomersporten werden uitgenodigd om deel te nemen aan deze “Future Olympians” stage. Net als bij de traditionele stages is het doel om onderling te connecteren, kennis te maken met de Olympische waarden en de topsport mentaliteit van elk van hen verder te ontwikkelen.

“Daarnaast willen we de atleten ook tonen dat Team Belgium een community is die atleten - en hun coaches - zowel op mooie als meer moeilijke momenten ondersteunt. Het parcours van een topsporter kent veel uitdagingen en het BOIC wil de atleten tijdens hun ontwikkeling zo goed mogelijk bij staan.”

Van mindfulness tot een Olympische quiz

De “Future Olympians”, de volgende generatie van Team Belgium, kan leren van succesvolle rolmodellen. Daarom nodigde het BOIC verschillende Olympiërs uit die hun enthousiasme voor de Olympische Spelen, hun ervaringen en hun verhalen deelden met de jonge topsporters.

Het is niet altijd vanzelfsprekend om steeds weer opnieuw op zoek te gaan naar prioriteiten en flexibiliteit aan de dag te leggen in moeilijkere situaties. Daarom focust één van de activiteiten op de mentale gezondheid van topsporters. Charlotte De Vos, voormalig hockeyspeelster en ex-Olympiër, introduceerde de jonge topsporters tot ‘Mindfulness’.

“Het is mooi om te zien hoe goed de mentale weerbaarheid van sommige jonge topsporters al ontwikkeld is. Ondanks het feit dat er maar een beperkt aantal wedstrijden georganiseerd werden de afgelopen maanden, hebben heel wat jonge atleten van deze opportuniteit gebruik gemaakt om verder te evolueren in hun sport. Sommigen hebben het geluk gehad om zich te kunnen bewijzen tijdens de zeer schaarse competitie momenten maar ook hebben een aantal topsporters beloftevolle tijden neergezet tijdens trainingen. Dat is hoopgevend.”

Tijdens een Olympische teambuilding stage moet er uiteraard ook worden gefocust op teambuilding. Via een op maat gemaakte online ‘Olympic Escape Room’ kunnen atleten digitaal en in groepsverband codes kraken aan de hand van opdrachten.

Chief Medical Officer van Team Belgium, Dr. Johan Bellemans, focuste tijdens de sessie “Medical Update” op veilige, corona proof trainingen, lichtte de anti-dopingregels toe en benadrukte het belang van een goede hand- en slaaphygiëne. 

Project Manager Be Gold, Didier Haller geeft op vrijdagavond een virtuele infosessie over Be Gold. Na de sessie werden de Future Olympians toegesproken door de ministers van sport van de verschillende gemeenschappen en door BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers.

Niemand minder dan Nafi Thiam en Dirk Van Tichelt, goed voor respectievelijk olympisch goud en olympisch brons tijdens de Spelen van Rio in 2016, waren op 4 november de centrale gasten van een exclusieve virtuele Olympic Chat met als thema ‘Inspire the Next Generation’. Olympiër, Cédric Van Branteghem was moderator. “De Future Olympians konden in gesprek gaan met Nafi en Dirk en hen vragen stellen. Zowel Dirk, met zijn indrukwekkende sportcarrière, als Nafi, die zelf als Be Gold atlete haar topsportcarrière startte, waren ideale inspirerende gasten.”

Ook de coaches kwamen aan hun trekken met 2 infosessies. ‘From talent to the top in triatlon’ werd gebracht door Matthias Vertraelen, Development Coach & Embedded Scientist bij de Belgian Hammers. Michel Kinnen, High Performance Coaching Manager bij de hockeyfederatie focuste op ‘Sustainable talent development within hockey’.

“Op deze manier hopen we ook dat coaches onderling kunnen connecteren en dat we ruimte creëren voor crosslearning."

Tijdens de sessie ‘Become Rich and Famous Through Social Media’, een sessie die gebracht werd door BOIC-partner FamousGrey, kregen de Future Olympians een reeks tips en tricks over sociale media.

Een Olympische quiz met olympisch bobsleeër, Elfje Willemsen en Jill Boon als quizmasters, over de Olympische Spelen en Team Belgium sluit deze week af.

“We maken op dit moment uitdagende maar boeiende tijden mee, waarin elk individu gedreven wordt om de dingen anders te gaan benaderen. Ik ben blij dat we geïnspireerd worden door de topsporters om ons flexibel en creatief op te stellen en dat het BOIC-team op zoek ging naar opportuniteiten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit mooie alternatieve programma ook op lange termijn impact zal kunnen hebben en dat het bijdraagt aan de positieve evolutie van Team Belgium.”