Logo of Team Belgium

Op 17 juli viel met de traditionele sluitingsceremonie het doek over de 11e editie van de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham, Alabama. De 76-koppige delegatie van Team Belgium keert huiswaarts met maar liefst 20 medailles: 11 keer goud, 4 keer zilver en 5 keer brons. Daarmee bekleedt het de 7de plaats op de landenranking en laat het landen als China en Groot-Britannië achter zich. 

“We kunnen heel trots zijn op deze prestatie”, aldus chef de mission Rudy Lahor.  

“Tijdens de Spelen van 2017 behaalden we 24 medailles. Dat recordaantal evenaren we dit keer niet, maar met 11 gouden medailles in plaats van 7, scoren we uiteraard veel beter. Bovendien hebben we getoond dat Team Belgium top is in een grote verscheidenheid aan sporten.” 

Met 5 medailles (4 keer goud en 1 keer brons) was Olympisch kampioen Bart Swings de blikvanger in Birmingham:
“Bart gaf vanaf dag 1 het voorbeeld. Met 5 medailles (4 keer goud en 1 keer brons) drukte hij echt zijn stempel. Hij is ons boegbeeld en heeft de hele delegatie geïnspireerd om ook goed te presteren op deze Spelen.” 

“Ook in andere disciplines was het fantastisch. In het squash behaalde Tinne Gilis, tegen de verwachtingen in, een gouden medaille. Verder lieten zien we zien dat we in verschillende andere sporten, zoals muurklimmen en duatlon, tot de top behoren.” 

Organisatiecomité
“We mogen stellen dat deze Spelen op zijn Amerikaans georganiseerd waren. Daarmee bedoel ik dat er graag wordt gepraat over perfectie, terwijl het met momenten best chaotisch was. Zo was de huisvesting voor de delegaties dramatisch en waren er ook problemen met het in-en-uitchecken van atleten. We hebben ploegen gehad die moesten presteren maar die de dag na hun aankomst nog steeds geen vast bed hadden. Dat zijn zaken die niet kunnen in een dergelijke organisatie. Langs de andere kant, als we kijken naar de infrastructuur in Birmingham, was dat gewoon top. De locaties en verschillende venues lagen zeer dichtbij. Dat is een troef die voor ons zeer goed uitkwam want we waren hier toch met 21 sporten aanwezig. We kunnen alleen maar zeggen dat het op dat vlak wel een succes was.” 

Ervaring om U tegen te zeggen
“Ons doel is meer dan bereikt. Ik ben, net zoals de atleten, super fier. Ook voor mijn omkadering en vaste collega’s was dit een ervaring om U tegen te zeggen. Ik onthoud vooral de vlotte samenwerking met de niet-olympische federaties. Het warme gevoel en het respect dat je terugkrijgt van deze mensen primeert bij mij boven alles.” 

Mijn dank gaat uit naar de aanwezige atleten en hun coaches, onze medische staf en de algemene omkadering. Bovenal onthoud ik de fijne samenwerking met de mensen vanuit de betrokken federaties. Het warme gevoel en het respect dat je terugkrijgt van deze mensen primeert bij mij boven alles.”  

Chengdu 2025
De volgende editie van de Wereldspelen vindt van 7 tot 17 augustus 2025 plaats in de Chinese stad Chengdu. Ook daar verwacht Rudy Lahor dat Team Belgium het goed zal doen: “We zijn echt goed bezig. Beter doen is natuurlijk altijd mooi, maar gewoon dezelfde prestatie leveren over 3 jaar zou al heel goed zijn", besloot hij.