Logo of Team Belgium

Nafi Thiam heeft vrijdag op het EK indooratletiek in het Poolse Torun de vijfkamp op haar naam geschreven. De 26-jarige Thiam gaf haar eerste plaats na de afsluitende 800 meter niet meer uit handen. Noor Vidts eindigde knap als tweede.

Op de afsluitende 800m liep Thiam (2:18.80) naar de achtste plaats. Dat was genoeg om de eindzege veilig te stellen in het algemene klassement met 4.904 punten. Vidts (2:12.59) eindigde op de 800m als tweede, na de Hongaarse Xénia Krizsan (2:12.49) en telt in de eindafrekening 4.791 punten. Krizsan (4.644 ptn) maakte in de eindstand het podium vol. Met haar puntentotaal van 4.904 scherpt Thiam het Belgische record (4.877 ptn) van Tia Hellebaut aan. 

Thiam opende de vijfkamp met een seizoensbeste van 8.31 op de 60m horden, Vidts lukte 8.27. Daarna won Thiam het hoogspringen met een sprong over 1m89, Vidts werd tweede met 1m83. Met een beste worp van 15m16 won Thiam vervolgens het kogelstoten, Vidts (13m83) werd vierde op het nummer. In het vierde onderdeel, het verspringen, won Thiam met een sprong van 6m60. Vidts (6m47) eindigde als tweede.

"Het was erg vermoeiend, vooral de eerste drie proeven, want die volgen elkaar in sneltempo op", zegt Thiam. "Ik ben echt tevreden, want ondanks het feit dat ik technisch niet helemaal voorbereid was, heb ik het toch maar gedaan. Het werk van de voorbije twaalf maanden werpt hier zijn vruchten af. Met nog wat meer technisch werk ben ik zeker dat ik in de zomer mooie dingen kan neerzetten. Voor Tokio zijn we op de goede weg, en nu werken we gewoon door. Dit geeft vertrouwen. Het was leuk om nog eens op een groot kampioenschap te staan en de ambiance te proeven, de andere atletes te zien. Ik heb getwijfeld om naar hier te komen, want er was zeker een risico aan verbonden, maar uiteindelijk blijkt dat het meer dan de juiste keuze was."

"Elke proef is heel goed gegaan. Ik zet drie persoonlijke records neer en twee seizoensbestes. We willen altijd beter worden. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het eindpunt is. We hebben hier wel naartoe gewerkt en hebben er alles uitgehaald, met zilver en een PR als resultaat", vertelde Vidts na afloop. Nafi Thiam is altijd een van Vidts' idolen geweest, net als Jessica Ennis dat vroeger was. "Dat is echt 'cool', dat ik met haar op dat podium kan staan. Nafi is echt een supermadame, een toptalent. Het is echt te gek voor woorden dat ik hier sta."

Belga