Logo of Team Belgium

Thibau Nys werd gisterenavond op het Sportgala in Schelle verkozen tot Belofte van het Jaar.

De zoon van veldriticoon Sven Nys kreeg 565 punten achter zijn naam en haalde het daarmee afgescheiden van gewichthefster Nina Sterckx (413 punten), die vorige zomer hoge ogen gooide op de Olympische Spelen van Tokio. De derde plaats ging naar zijn collega-wielrenner Florian Vermeersch (383).

"Dit is een hele mooie herinnering aan een heel mooi jaar en het bevestigt natuurlijk wel dat ik toch iets laten zien heb", vertelde Nys, die eerder al bij de Kristallen Fiets en de Flandrien verkozen werd tot beste belofte. "Voor mij  persoonlijk is dit de leukste van de drie om te winnen, de trofee die toch het meest tot de verbeelding spreekt. Het kwam als een verrassing voor mij, want ik had op voorhand niet gedacht dat ik hem zou winnen. Die twee andere genomineerden hebben een fantastisch jaar achter de rug. Ik had het echt niet zien aankomen. Ik denk dat ik veel stemmen gekregen heb omdat ik het nu op de weg doe, en niet in de cross. Tegen een internationaal deelnemersveld, op heel hoog niveau. 2021 was een jaar waarin ik mezelf heel vaak ben tegengekomen en heel veel ontdekt heb. Dat is de beste omschrijving."

Vader Sven ontbreekt op de erelijst voor de Belofte van het Jaar. "Ik heb nog geen bericht gehad. Er zal nog wel een proficiat komen, zo meteen. Hij heeft de trofee bij de beloften nooit gewonnen, maar is wel een keer Sportman van het Jaar geweest. Dat was toen - denk ik - vooral dankzij zijn prestaties in het mountainbiken. Daar ga ik natuurlijk nog minstens een paar jaar op moeten wachten. Maar deze is in ieder geval al heel mooi en pakken ze me niet meer af."

Belga