Logo of Team Belgium

Thierry Zintz is de nieuwe voorzitter van het Sportimonium. Dat heeft de algemene vergadering van het olympische museum op 24 juni beslist. Thierry Zintz volgt in de functie Prof. Dr. Paul Van Cauwenberge op.

Thierry Zintz: “Ik beschouw mijn aanstelling als een ware uitdaging. Het Sportimonium, dat erkend is als landelijk museum maar ook door UNESCO, is lid van het netwerk van Olympische Musea. Een sport en olympisch museum moet dynamisch en inspirerend zijn. Het moet de hedendaagse sport doen leven, met kennis van het verleden en perspectieven openen naar de sport van morgen.”

Tot 2017 was Thierry Zintz ondervoorzitter van het BOIC. In deze functie vertegenwoordigde hij het BOIC op de algemene vergadering van het Sportimonium. Toen hij de functie van BOIC-ondervoorzitter verliet, werd Thierry Zintz gevraagd om als individueel lid in de raad van bestuur van het Sportimonium te zetelen. Hij werd aangesteld als secretaris van de raad van bestuur.

“In 2020 besliste Prof. Dr. en ere-rector van de Universiteit Gent, Paul Van Cauwenberge zijn mandaat als voorzitter te beëindigen. Paul en andere bestuurders van het Sportimonium hebben me toen gevraagd of ik me kandidaat voorzitter wilde stellen. Ik beschouwde dit als een uitdaging en ging in op hun voorstel.”

Het Sportimonium, een olympisch museum

“Wat betekent een museum als het Sportimonium voor de olympische beweging in België?”, vroegen wij aan zijn nieuwe voorzitter.

“Sportimonium is een samenvoeging van 'sport' en 'patrimonium' en staat voor het erfgoed van de sport. Als sport- en olympisch museum geven wij een bijzondere aandacht aan het olympische gebeuren en meer specifiek aan de Belgische atleten die onze nationale driekleur verdedigd hebben, verdedigen en zullen verdedigen op de Olympische Spelen. We zijn er ook van bewust dat België de Olympische Spelen organiseerde in  en de olympische vlag werd gehesen. Ons land heeft ook als enige nationaal olympisch comité twee IOC-voorzitters geleverd; Graaf Henri de Baillet Latour en Graaf Jacques Rogge.”

Over het Sportimonium