Logo of Team Belgium

Met het Lotto Soudal Open (2 miljoen dollar) krijgt België volgend weekend een etappe in de DP World Tour. Thomas Detry is naast Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters één van drie Belgische topspelers die zullen aantreden op de Rinkven International Golf Club in het Antwerpse Schilde. "Het zou heel mooi zijn om hier mijn eerste toernooizege op de Europese Tour te behalen", blikte de 29-jarige Brusselaar maandag vooruit.

"De resultaten zijn dit seizoen nog niet zo goed. Toch voel ik dat ik dicht bij een topprestatie zit en blijf ik positief. Ik blijf geloven in mijn capaciteiten en mijn talent. Het zal echt wel eens in zijn plooi vallen. Op het British Masters had ik vorige week toch al één heel goede ronde, daarna liep het wel weer wat minder. Deze golfbaan ligt me ook, het is een uitdagend en technisch parcours. Deze week winnen zou geweldig zijn. Ik ben er al een paar keer erg dichtbij geweest, twee jaar terug werd ik twee keer tweede. Maar ik leg mezelf geen druk op. Er komen dit seizoen nog veel toernooien en daarna nog vele jaren. Ik kan nog wel een tijdje mee. Ik ga dus gewoon proberen goed te spelen, zonder aan rankings te denken. Het is me al te vaak gebeurd dat de wereldranglijst, de Europese ranking of je plaatsen voor de majors, te erg in mijn hoofd kroop. Je legt je zo onnodig druk op. Dat wil ik achter mij laten. Ook al blijven die rankings een doel - top vijftig op de wereldranking zou me overal startrecht geven - je hoeft alleen bezig te zijn met het toernooi van het moment."

Vorig jaar veroverde Thomas Detry via een miniranking over drie Europese toernooien een plaats op het US Open. Dat hoopt hij deze keer opnieuw te doen." Vorig jaar speelde ik drie majors, maar haalde ik geen enkele keer de cut. Dat was wel ontgoochelend en het is zeker een doel om dit jaar beter te doen. Voor het British Open ben ik al geplaatst. Ik ga me daar beter op voorbereiden en wil een resultaat halen."

Het golf zit in België in de lift. "De pandemie heeft het golf eigenlijk heel veel goed gedaan. Mensen hebben het ontdekt als een sport die ze in open lucht in het gezelschap van vrienden kunnen beoefenen, zonder al te veel risico om een besmetting op te lopen. De golfclubs doen het erg goed, het aantal leden blijft groeien. Het is van Kerstmis geleden dat ik in België was. Ik kom hier niet zo vaak, maar wanneer ik hier ben, probeer ik het golf zo goed als ik kan bij de jeugd te promoten. Als lid van het Ryder Cup-team hebben Colsaerts en Pieters België op de map gezet en dat wil ik ook doen,. De Ryder Cup is ook één van mijn doelen. Hopelijk kan ik er in 2023 bij zijn."

Het laatste Belgian Open in een strokeplay dateert al weer van 2000. Thomas Detry was toen zeven jaar, maar herinnert het zich nog. "Ik was nog klein, maar was er met mijn ouders bij in Knokke. Ik weet nog dat Lee Westwood won. Het was een geweldige ervaring. Hopelijk zal er hier ook zo'n sfeer zijn. De voorbij jaren was het zonder publiek. Nu hoop ik op eenzelfde ambiance als bij de toernooien in Engeland, al is de passie voor het golf daar wel heel groot. Al de eerste dagen is het publiek daar van bij het ochtendgloren massaal present. Hier is ook alles aanwezig om er een groot golffeest van te maken."

Belga