Logo of Team Belgium

Thomas Detry blijft in het olympisch golftoernooi meedraaien in de subtop. Na een derde ronde in 68 slagen (drie onder par) won hij een plaatsje in het klassement. De Brusselaar deelt met 205 slagen (-8) de veertiende stek met Thomas Pieters, op zes slagen van de Amerikaanse leider Xander Schauffele.

"Ik heb een dubbel gevoel bij vandaag. Ik liet enkele kansen op birdies liggen maar ik heb mij wel staande gehouden. Ik eindig met min drie, een redelijke score", reageert hij. Detry kondigde vooraf aan op een medaille te mikken maar dan zal hij in de slotronde vol aan de bak moeten. "Ik zal morgen berekende risico's moeten nemen", beseft hij.

"Thomas (Pieters) speelt vandaag min 7, een fantastische score. De greens zijn vrij zacht, wat veel kansen op birdies biedt, zeker als de putts goed zijn." Detry (en dus ook Pieters) kijkt met nog een ronde voor de boeg aan tegen een kloof van vier slagen met de Brit Paul Casey en de Mexicaan Carlos Ortiz. Die delen momenteel de derde plaats en hebben dus brons in handen.

Voor de 28-jarige Detry zijn het in Japan de eerste Spelen. Hij vindt het "fantastisch" om zijn land te vertegenwoordigen maar door de vele coronabeperkingen is de bewegingsvrijheid van de atleten wel erg beperkt.

"Dat is zeker jammer. Ik heb bij de hockeyers en ook in enkele andere sporten een paar vrienden, maar we mogen niets doen. We mogen enkel naar de gofbaan, moeten 's avonds eten in het hotel. Zondagavond kon ik één avond in het olympisch dorp overnachten. Het zou leuk zijn om deze Spelen met de Belgische ploeg te kunnen beleven."

Nu hij in Japan van de Spelen kan proeven, kijkt Detry al vooruit naar de volgende editie in Parijs om daar voluit de echte olympische ervaring te beleven. "Het is al binnen drie jaar, we moeten er zelfs geen vier jaar op wachten. Dit smaakt echt naar meer. Je voelt de steun van iedereen. Het geeft echt zin om een medaille mee naar huis te nemen."

Belga