Logo of Team Belgium

Thomas Van der Plaetsen heeft zich zondag op de prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio.

De dertigjarige Oost-Vlaming zette in Götzis een persoonlijk record van 8.430 punten op de tabellen, een verbetering van zijn vorige record met 98 punten. Daarmee ging hij ook ruim boven de olympische limiet van 8.350 punten. Het Belgisch record kwam even in zijn vizier, maar blijft met 8.519 punten toch op naam van Hans Van Alphen staan. Ook Niels Pittomvils presteerde uitstekend en sloot met een PR van 8.222 af op de zesde plaats. Mogelijk doet Pittomvils later nog een gooi naar een olympisch ticket.

Reeds zaterdag tijdens de openingsdag was snel duidelijk dat Van der Plaetsen alles in huis had om een ticket voor Tokio af te dwingen. De eerste dag sloot hij af op de vijfde plaats, zondagnamiddag klom hij met nog slechts twee proeven te gaan zelfs naar de derde stek. In het speerwerpen werd hij vervolgens vijfde in zijn groep, met een worp van 60m05, iets meer dan vijf meter onder zijn persoonlijk record. Pittomvils deed daar beter met een persoonlijk record van 62m77. In de afsluitende 1.500m finishte Van der Plaetsen in een matige 4:41.39, bijna negen seconden trager dan zijn PR, op de veertiende plaats, Pittomvils werd in 4:34.73 negende.

De zege in Götzis ging naar het Canadese fenomeen Damian Warner. Met 8.995 punten flirtte hij met de magische grens van 9.000 punten. Het werd de op vier na beste tienkamp aller tijden, na de Tsjech  Roman Sebrle (2001), de Amerikaan Ashton Eaton (2012 en 2015) en de Fransman Kevin Mayer (en 2018). In Tokio belooft het een stevige titelstrijd te worden tussen Mayer, Warner en de Duitser Niklas Kaul. Voor Van der Plaetsen worden het de tweede Spelen, na een achtste stek in Rio 2016.

Belga