Logo of Team Belgium

Thomas Van der Plaetsen heeft goed gepresteerd op de eerste dag van het tienkamp. Hordeloopster Anne Zagré verliep het minder goed, ze werd in de halve finale op de 100 meter horden gediskwalificeerd.

Thomas Van der Plaetsen bezet na de eerste dag de elfde plaats in de tienkamp. De Europese kampioen verzamelde 4.225 punten. De leiding is met 4621 punten in handen van de Amerikaanse titelverdediger Ashton Eaton. De Duitser Kai Kazmirek is met 4.500 punten tweede, de Canadees Damian Warner met 4.498 derde.

Sterke springnummers

De 25-jarige Van der Plaetsen presteerde vooral in de springnummers sterk, maar bij het kogelstoten liep het fout. Hij liep de 100 meter in 11.24 (29ste), sprong 6m66 ver (4de), stootte de kogel 12m84 ver (28ste), sprong 2m16 hoog (2de) en liep de 400 meter in 49.63 (19de).

Donderdag staan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1.500 meter op het programma. Hij heeft één punt voorsprong op zijn persoonlijk record.

"Het was een goede dag, alleen in het kogelstoten laat ik een steek vallen", toonde Van der Plaetsen zich tevreden. "In de stand had ik graag wat hoger gestaan, maar mijn tweede dag is altijd de beste."

Thomas Van der Plaetsen legt uit dat hij al enkele maanden sukkelt met een blessure aan de elleboog. "Daardoor is het moeilijk om het kogelstoten helemaal in orde te krijgen. Soms gaat het echt niet, zoals vandaag, en dat is frustrerend. Maar ik heb geprobeerd onmiddellijk de knop om te draaien en positief naar het hoogspringen toe te leven. Dat is ook gelukt."

Anne Zagré is er woensdag jammer genoeg niet in geslaagd zich voor de finale van de 100 meter horden te plaatsen. De 26-jarige Brusselse verstapte zich na de zesde horde. Ze kwam zo helemaal verkeerd uit voor de zevende horde en liep die omver, met de diskwalificatie tot gevolg.

AnneZagré was nochtans goed uit de startblokken gekomen en leek een goede kans te maken op een finaleplaats. "Ik snap zelf niet wat er gebeurd is", reageerde ze in tranen. "Het ging echt goed. Ik voelde me sterk en was aan het oprukken. Dit is echt een gemiste kans."

"Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik voelde dat ik aan het terugkeren was, dat de versnelling eraan kwam. En plots was het afgelopen. Ik heb er voorlopig geen uitleg of woorden voor. Ik begrijp het niet."