Logo of Team Belgium

Samen met onderzoeksbureau iVOX Sports en mediapartners Sporza, Le Soir, Het Nieuwsblad en RTBF ging het BOIC op zoek naar wat het meest memorabele moment is van een Belgische atleet op de Olympische Spelen sinds 1946. Eerst werd via een representatieve bevraging bij 1000 Belgen de lijst van 50 Belgische medaillewinnaars sinds 1946 herleid tot de 16 meest memorabele. Daaruit konden deelnemers aan de test dan hun eigen podium distilleren en een gouden, zilveren en bronzen medaille uitreiken aan die momenten die zij het meest memorabel vinden. Dankzij een oproep van de mediapartners gaven uiteindelijk 4733 Belgen hun stem en kozen voor Tia Hellebaut, goud, hoogspringen 2008 op 1, Justine Henin, goud, tennis, 2004 op 2 en Fred Deburghgraeve, goud, zwemmen, 1996 op 3.

Een ongelooflijk straf podium maar toch is het Tia die opnieuw Olympisch goud wint als winnaar van het meest memorabele Belgische moment op de Olympische Spelen, 8 jaar na haar glansprestatie op de Spelen in Peking.

Ze wint zowel bij mannen als bij vrouwen en ook over de generaties heen, enkel als we kijken naar de verschillende taalgroepen zien we wel een verschil: Franstalige Belgen verkiezen de gouden tennis medaille van Justine Henin voor Tia, bij Nederlandstaligen wint Tia afgetekend voor Fred en voor de 4x100m medaille van de Belgische meisjes in Peking en komt Justine Henin op de vierde plaats.


IVOX