Logo of Team Belgium

Het BOIC organiseert van 29 oktober tot 4 november zijn traditioneel geworden multidisciplinaire herfststage voor jonge topsporttalenten in het Franse Vittel. De Belgische delegatie telt dit jaar zo’n 84 atleten tussen 12 en 18 jaar uit 5 olympische sporten: atletiek, gymnastiek, judo, zwemmen en de nationale teams meisjes- en jongensvolleybal. Tia Hellebaut, olympisch goud in Peking 2008 is ambassadrice voor deze editie : “Ik vond het als jonge atleet een hele eer om in die selectie te zitten. Ik heb toen veel geleerd over de voorbereidingen en trainingen van andere atleten. “

Olympisch kampioene, Tia Hellebaut nam twee keer deel aan de olympische jongerenstage die toen nog georganiseerd werd in Mulhouse. Ze deed dat in 1997 en in 1998.

Tia Hellebaut : “Tijdens de stages is er heel wat omkadering van het BOIC, als atleet leer je daarvan heel wat bij. Ook de olympische gedachte is op zo'n stage sterk aanwezig, daardoor krijg je als atleet echt wel het gevoel dat je olympische droom wordt aangewakkerd.”

Doel van de stage is te trainen in een multidisciplinaire context, met aandacht voor het ontwikkelen van teamgeest en een topsportattitude bij de jonge atleten.

Binnen een internationale context vormt deze stage een voorbereiding op en opvolging van deelname aan o.a. het Europees Jeugd Olympisch Festival en de Jeugd Olympische Spelen. De meeste deelnemers aan de editie 2016 komen in aanmerking voor deelname aan het Europees Jeugd Olympisch Festival van Gyor in 2017 en de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018.

Deelnemende atleten worden voorgedragen door hun sportfederatie.

Philippe Préat, High Performance Manager: “De professionele infrastructuur van het sportcentrum in Vittel, de professionele medische en sporttechnische omkadering en natuurlijk de vele contacten tussen de atleten onderling en met de begeleiding, geven deze stages een enorme meerwaarde. “

“Meer dan ooit is het BOIC overtuigd van de nood aan een goede gestructureerde topsportpolitiek voor jonge beloften.”, vult Wim Vandeven, High Performance Manager, aan.

“Daarom zullen wij steeds alles in het werk stellen, en dit samen met de Gemeenschappen, de sportbonden en de liga’s, om de projecten te steunen die sport en jongeren stimuleren. De jeugd is onze toekomst, zij zijn onze beste ambassadeurs om de sportbeoefening te dynamiseren en de Olympische gedachte te verspreiden. Vandaag zijn zij de motor van een dynamiek die de topsport zo hard nodig heeft.”, zegt Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC.

Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Arnaud Ghislain, Elodie Ouedraogo, Tia Hellebaut, Kim Gevaert (atletiek), Kevin De Bont (kano), Koen Van Damme en Gaëlle Mys (gymnastiek), Ilse Heylen en Ann Simons (judo), Peter Croes (triatlon) en Liesbeth Mouha (beachvolleybal) zijn slechts enkele namen van Olympische atleten die aan vorige edities van de jongerenstages hebben deelgenomen.

Het BOIC nodigde ook dit jaar vertegenwoordigers van SportVlaanderen en Adeps uit.