Logo of Team Belgium

Louis Croenen beleefde op 18-jarige leeftijd zijn olympisch debuut op de Spelen in Londen. Samen met Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose en Pieter Timmers verbeterde hij er het Belgisch record op de 4x200m vrije slag. In 2015 was Louis Croenen de eerste Belg sinds Fred Deburghgraeve (1998) die de finale van een individueel nummer bereikte op een WK. Op de Olympische Spelen in Rio in 2016 zwom hij in 2 finales. 

Droomde je als kind al van deelname aan de Olympische Spelen? 
Ja. In 2004 keek ik met het gezin naar de Olympische Spelen in Athene op televisie. Sindsdien droomde ik er als sportief kind van om er zelf ooit te staan. 

Wat betekenen de Olympische Spelen voor je?  
Ik denk meteen aan samenhorigheid. De Spelen verbinden zoveel mensen met elkaar, je komt er samen met de beste atleten ter wereld en hebt een gemeenschappelijk doel: met veel trots je vaderland vertegenwoordigen en de best mogelijke prestatie leveren. 

Wanneer besefte je dat je een realistische kans maakte om de limiet te halen voor elk van je deelnames aan de Olympische Spelen?
In 2012 wist ik pas twee maanden op voorhand dat we als aflossingsploeg geselecteerd waren. In 2015 plaatste ik me meer dan een jaar op voorhand individueel. Dat dit haalbaar was, begon ik me te realiseren na mijn Belgisch record in 2014. Op deze ervaringen bleef ik verder bouwen en op het wereldkampioenschap in 2019 volgde de limiet voor Tokio. 

Wat is excellence voor jou? Wat drijft je?
Een doel voor ogen hebben is naar mijn mening heel belangrijk. Je werkt daar iedere dag en elke training naartoe. Het helpt je weer vooruit op moeilijke momenten. Ik merk ook dat het je uit je comfortzone trekt en dat is nodig. 

Wat is je favoriete moment van voorgaande Olympische Spelen?
Het moment waarop je na de call room het zwembad betreedt en er tienduizenden mensen juichen. Het gevoel is onbeschrijfelijk en voorbij voordat je het weet.