Logo of Team Belgium

Pieter Timmers, Louis Croenen, Basten Caerts, Fanny Lecluyse, François Heersbrandt en Glenn Surgeloose hebben op een persconferentie in Rio vooruitgeblikt op hun eerste wedstrijddag in het olympisch zwembad.

Pieter Timmers wil op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog één keer proberen te schitteren op het allerhoogste internationale toneel. Hij droomt van een medaille, al wordt dat geen eenvoudige klus. "Ik ben van vorige week maandag in Brazilië, nu zo'n anderhalve week. Het zwemmen gaat heel goed, ik heb een heel goed gevoel. Ik voel me lekker, heb geen blessures gehad of zo. Alles is aanwezig om goeie wedstrijden te zwemmen."

De 28-jarige Belgische sprintkoning neemt in Rio voor de tweede keer deel aan de Spelen. Hij droomt ervan in Brazilië een medaille te halen op de 100 meter vrije slag. "Mijn ambitie is nog altijd om voor een medaille te gaan, dat heb ik altijd gezegd. De kans is heel klein dat ik het haal, maar ik ga er volledig voor. Ik wil die kans met beide handen grijpen", benadrukt Timmers.

"Maar stel dat ik vierde word in een toptijd, dan weet ik dat ik er alles aan gedaan heb en dat het zo moest zijn. Als er dan drie anderen beter zijn, 'so be it'. Ik heb altijd gezegd dat ik in Rio mijn beste race wil zwemmen. Word ik met 47.5 vijfde, dan kan ik tevreden naar huis gaan."

CROENEN: 'MET PHELPS IN DE FINALE ZITTEN'

Louis Croenen wil graag de finale van de 200 meter vlinderslag halen. "Met de druk kan ik omgaan, want ik leg die mezelf ook op. Ik wil die finale ook echt. Het zou mooi zijn om met Michael Phelps tijdens zijn laatste Olympische Spelen in de finale te zitten. Eerst moet ik de reeksen overbruggen. Daarna zal ik in de halve finale de race van mijn leven moeten zwemmen. Het zal erop of eronder worden, misschien zal er een beetje geluk nodig zijn."

Croenen heeft alvast de goeie vorm te pakken, zegt hij. Voor de Spelen bereidde hij zich met zijn coach Rik Valcke twee weken voor in Uberlandia. Sinds dinsdag vertoeft hij in Rio. "Mijn allereerste doel is mijn Belgisch record verbeteren. Daarvoor moet ik onder de 1:55 zwemmen. Als dat lukt, kan ik mezelf niets verwijten. Zijn er dan zeven of acht beter, dan zal ik er toch alles aan gedaan hebben en is het gewoon jammer, maar ik zal niet ontevreden zijn over mijn eigen prestatie."

CAERTS: 'FANTASTISCHE ERVARING' 

Basten Caerts is pas 18 maar mag toch al deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De schoolslagzwemmer kreeg van de internationale zwemfederatie FINA een wildcard. "Het is heel speciaal, een fantastische ervaring om hier nu al te zijn", zegt Caerts, die van zich deed spreken toen hij eind mei op het BK twee Belgische records van Frederik Deburghgraeve van de tabellen zwom, op de 50 en 200 meter schoolslag. Op die laatste afstand treedt Caerts aan in Rio.

"Ik ga zeker proberen om een besttijd te halen (2:12.57) maar een halve finale zal moeilijk worden, dat weet ik. Dan zal ik toch nog een serieuze tijdsverbetering moeten realiseren. Maar we zullen zien. Ik verwacht een mooie wedstrijd."

LECLUYSE: 'TECHNISCH PERFECT VAN BEGIN TOT EINDE'

Fanny Lecluyse komt in Rio met veel vertrouwen aan de start van haar tweede Olympische Spelen. "Eerst en vooral wil ik mijn persoonlijke besttijden scherper stellen. Op de 100m school moet ik normaal gezien de halve finales kunnen bereiken.  Een finale wordt heel moeilijk, maar op de 200m mik ik wel op een ticket voor de finale. Als dat lukt is dat fantastisch, al heb ik wel een buitengewone dag nodig. Dan zou ik één of anderhalve seconde sneller moeten zwemmen. Dat lukt als alles technisch perfect is van begin tot einde".

HEERSBRANDT: 'EXTRA ADRENALINE IS GEWELDIG'

"Ik blijf een vlinderslagzwemmer. Als er een 50m vlinder op de Spelen was, zou ik die gezwommen hebben". François Heersbrandt, die in Rio op de 50m vrij start, heeft echter geen spijt van zijn keuze. "Ik vind die extra adrenaline op de 50m vrij geweldig. Je mag geen fouten maken. En met mijn blessure had ik de 100m vlinder sowieso niet kunnen zwemmen, op die afstand komt er te veel druk op je knieën".

De 26-jarige Heersbrandt werd begin dit seizoen geopereerd aan de knie (kraakbeen) en geeft toe dat hij nog niet top is. "Wat benen betreft ben ik nog geen 100%, maar in mijn bovenlichaam heb ik enorm veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat ik de halve finales haal en daarin alles uit de kast kan halen", aldus Heersbrandt, die in Londen 2012 zestiende werd.

SURGELOOSE: 'EIGEN RECORDS VERBETEREN'

Glenn Surgeloose van zijn kant is met een goed gevoel naar Rio getrokken. Hij werd op het EK in Londen vijfde op de 200m vrij en zevende op de 100m vrij en zwom op de 200 vrij een nieuw Belgisch record (1:46.91). In zijn derde Spelen komt Surgeloose tien kilo lichter aan de start. "Ik weeg nu 79 kg. In het begin voelde ik me echt slecht, maar geleidelijkaan ging het beter, vond ik opnieuw energie en ging ik hoger in het water zwemmen", aldus de zwemmer van Brabo, die in Rio graag zijn records (48.64 en 1:46.91) scherper wil stellen.

"In Peking werd in 30ste, in Londen 25ste en nu ben ik niet tevreden met een 20ste plaats, ik mik op de halve finales. Als de tijden hetzelfde blijven als in Peking en in Londen moet je 1:47.7 zwemmen. Maar je kan er niets aan doen als er zestien 1:46.5 zwemmen. Je moet je eigen chrono proberen te verbeteren, dan kan je jezelf niets verwijten."