Logo of Team Belgium

Voor het eerst in bijna een eeuw sluit België de Olympische Spelen af met drie gouden medailles. Nafi Thiam, Nina Derwael en de Red Lions waren vooraf de uithangborden van Team Belgium en zetten in Tokio hun favorietenstatus om in het allerhoogste, een olympische titel.

Met zeven medailles is de oogst groter dan vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Toen won ons land twee medailles in elke kleur.

Ook qua aantal olympische diploma's (top acht, 26 tegen 19) doet deze delegatie beter.  Voor drie keer goud moeten we al teruggaan naar de Olympische Spelen van 1924 in Parijs.

Nafi Thiam veroverde haar tweede gouden medaille op donderdag 5 augustus, een dag die ook bij de Belgische hockeymannen voor altijd in het geheugen gegrift zal staan.

De Red Lions vervolledigden in Tokio hun indrukwekkende erelijst waarop al een wereld- en Europese titel prijkten.
Met het vertrek van succescoach Shane McLeod kan het team nu aan een nieuwe cyclus beginnen.

Enkele dagen voor de dubbelslag van Thiam en de hockeymannen had Nina Derwael al Belgische turngeschiedenis geschreven. De 21-jarige Limburgse slingerde zich aan de brug met ongelijke leggers als eerste Belgische gymnaste ooit naar olympisch goud. Na twee wereldtitels een nieuw en absoluut hoogtepunt voor Derwael, die al heeft laten verstaan door te willen gaan tot de volgende Spelen in Parijs.

In 2016 zorgde Greg Van Avermaet al op de eerste dag van de Spelen voor een delirium met zijn gouden sprint aan het strand van Copacabana. Vijf jaar later deed Wout van Aert het hem bijna na in Japan. Na een indrukwekkende prestatie op het loodzware parcours aan de voet van Mount Fuji sprintte hij naar de tweede plaats achter de ontsnapte Ecuadoraan Richard Carapaz.

Matthias Casse stond in Brazilië als sparringpartner naast de mat toen Dirk Van Tichelt zich naar brons vocht. Als regerend wereldkampioen en nummer 1 op de ranking wilde de hyperambitieuze Casse in Japan, de bakermat van het judo, beter doen maar hij strandde, weliswaar geplaagd door een schouderblessure, op plek drie.

Brons was er in het slotweekend ook voor de jumpingruiters. Pieter Devos, Gregory Wathelet en Jérôme Guery tekenden in de teamfinale voor de eerste Belgische medaille in de ruitersport sinds Montreal 1976.

En net als in Canada, toen met Karel Lismont, won ook in Japan een Belg brons in de marathon. Bashir Abdi zorgde op de slotdag van de Spelen voor een mooi orgelpunt. De Gentenaar greep zijn kans op olympische glorie, waar andere landgenoten die lieten liggen.

 

 Belga