Logo of Team Belgium

Toma Nikiforov heeft vandaag op het Grand Slam judotoernooi in de Georgische hoofdstad Tbilisi brons veroverd in de klasse tot 100 kg.

De Brusselaar, nummer 24 op de ranking, versloeg de Zweed Joakim Dvarby (IJF 29) met waza-ari. Het is de zevende keer dat Nikiforov op het podium staat van een Grand Slam. De vijfhonderd punten die hij scoort zouden voldoende moeten zijn voor een stek in de top twintig op de wereldranglijst, die rechtstreekse kwalificatie voor Tokio oplevert.

Eerder op de dag won Nikiforov zijn drie groepswedstrijden tegen achtereenvolgens de Kroaat Zlato Kumric (IJF 36), de Pool Oleksii Lysenko (IJF 69) en de Georgiër Onise Saneblidze (IJF 52) met ippon. In de halve finale ging hij na iets minder dan twee minuten met ippon onderuit tegen thuiskamper Ilia Sulamanidze (IJF 46).

Begin maart won Nikiforov het Grand Slam-toernooi in het Oezbeekse Tasjkent, zijn eerste eindzege in een evenement van dit niveau. De Europese kampioen van 2018 veroverde (eerder) ook al twee keer zilver en drie keer brons op een Grand Slam.

Belga