Logo of Team Belgium

Toma Nikiforov heeft zondag in de klasse tot 100 kg goud veroverd op het Grand Slam judotoernooi in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

Het nummer 40 op de IJF-ranking versloeg in de finale de Bulgaar Boris Georgiev (IJF 77) met ippon na 2:58. Eerder op de dag won Nikorov van achtereenvolgens de Serviër Bojan Dosen (IJF 30), met waza-ari, de Duitser Dario Kurbjeweit Garcia (geen IJF-ranking), de Mongool Gonchigsuren Batkhuyag (IJF 229) en de Oezbeek Muzaffarbek Turoboyev (geen IJF-ranking), die laatste drie met ippon. 

De Europese kampioen van 2018 haalde twee keer eerder de finale van een Grand Slam maar verloor die allebei (in Ekaterinburg 2018 en Abu Dhabi 2017). Hij was ook al drie keer goed voor brons. De 28-jarige Brusselaar doet met dit resultaat een goeie zaak op de olympische ranking. Zaterdag bezorgde Sami Chouchi (IJF 22) België een eerste (bronzen) medaille. Hij versloeg in de klasse tot 81 kg in een Belgisch onderonsje Matthias Casse (IJF 1). Sophie Berger (IJF 41) won zondag in de min 78 kg met ippon van de Sloveense Patricija Brolih (IJF 54) maar verloor daarna met dezelfde score van de Israëlische Inbar Lanir (IJF 57).

Belga