Logo of Team Belgium

Toma Nikiforov (IJF-6) heeft zondag het Grand Slam van Parijs gewonnen. In de finale van de klasse tot 100 kilogram versloeg de 29-jarige Belgische judoka van Bulgaarse origine de Israëliër Peter Paltchik (IJF-7). De kamp werd beslist in de extra tijd. Daarin kreeg de Israëliër na 2:28 een derde strafpunt.

Het is de achtste medaille op een Grand Slam voor Nikiforov, de tweede gouden. Vorig jaar won de Europese kampioen het Grand Slam van Tachkent. Daarnaast veroverde hij zilver in Abu Dhabi (2017) en Ekaterinburg (2018) en brons in Abu Dhabi (2015), Tyumen (2015), Tokio (2017) en Tbilisi (2021).

 "Niemand van ons durfde voorspellen wie zou winnen", gaf Nikiforov toe in de mixed zone van de Accor Arena. "Maar het reglement is duidelijk en dus hebben de scheidsrechters de juiste beslissing genomen. Eindelijk is het in Parijs een keer gelukt! Ik heb er zo lang op moeten wachten. Alle vorige keren werd ik in de eerste of tweede ronde gewipt, maar nu liep het als een trein. Nochtans kwam ik in het eerste gevecht ook met waza-ari op achterstand, maar gelukkig kon ik dat met een ippon recht zetten. Ik vind het bijzonder fijn dat ik twee jaar na Matthias Casse ook goud kan pakken in Parijs!".

Heel lang wil de Schaarbekenaar niet rusten op zijn lauweren. "De ervaring leert mij dat je maximum drie dagen van een succes mag genieten. Dan is het weer werken geblazen. Als ik dat niet doe, loopt het gegarandeerd binnen veertien dagen op het Grand Slam van Tel Aviv fout af. En nog belangrijker dit jaar is het Europees kampioenschap in Bulgarije. Daar wil ik voor de ogen van mijn ganse familie mijn Europese titel verlengen."