Logo of Team Belgium

Het worden geen vierde Olympische Spelen meer voor Vlaams judoka Dirk Van Tichelt. Na een lange carrière neemt de 36-jarige topjudoka afscheid van de topsport. De ‘Beer van Brecht’ blijft in judomiddens het toonbeeld van trainingsbeest vol karakter en wilskracht. Wie herinnert zich niet zijn werklust om na een zware knieblessure keihard aan zijn revalidatie te werken teneinde terug wedstrijdklaar te geraken … en met succes.

Indrukwekkend palmares

Meer nog zal Dirk worden herinnerd om zijn indrukwekkend palmares dat hij bijeensprokkelde tijdens zijn lange en succesvolle carrière.

Dirk Van Tichelt nam deel aan drie Olympische Spelen. Zijn eerste Spelen in Beijing (2008) eindigde hij op een verdienstelijke vijfde plaats. De volgende spelen in Londen (2012) lag de druk voor een podiumplaats enorm hoog. De teleurstelling was dan ook groot na verlies in de tweede kamp tegen de Amerikaan Nicholas Delpopolo. Het harde werk werd echter beloond vier jaar later met een mooie bronzen plak op de Spelen van Rio de Janeiro (2016) na winst tegen de Hongaar Miklos Ungvari.

Naast zijn bronzen plak op de OS in 2016 behoren zijn Europese titel op het EK in Lissabon (2008), de bronzen medaille op de allereerste Europese Spelen in Baku (2015), alsook tweemaal brons op het WK (Rotterdam 2009 & Rio de Janeiro 2013) ongetwijfeld tot zijn beste prestaties. Hij stond tevens twee keer als eerste in de gewichtscategorie -73kg gerangschikt op de Wereldranglijst van de Internationale Judofederatie (IJF), in 2009 en 2014. In eigen land kroonde hij zich maar liefst dertien keer tot Belgisch kampioen, negen keer bij de senioren en viermaal bij de jeugdreeksen.

Wat Dirk Van Tichelt in de toekomst precies zal doen is nog niet duidelijk. "Alles ligt nog open. Die beslissing zal ik zo snel mogelijk nemen", zei Van Tichelt.

Bedankt Dirk voor de boeiende sportmomenten. Veel succes in je nieuwe carrière.