Op 24 januari verzamelde het Olympic Coaching Platform in het Hotel Van Der Valk in Diegem. De coachen bogen zich over de proces gerelateerde doelstellingen richting Tokyo 2020 en over het thema ‘Topsport is Ondernemen is Topsport’. Jef Brouwers, sportpsycholoog, Marc Coudron, voorzitter van de Hockeyfederatie en Bart Claes, gedelegeerd bestuurder van JBC vergeleken topsport met ondernemen en gingen op zoek naar de parallellen tussen beide.
Passie, discipline en het stellen en behalen van doelen zijn de karakteristieken van een topsporter maar ook van een ondernemer.
Volgens Bart Claes die samen met zijn zus Ann Claes het bedrijf JBC runt, is het profiel van een ondernemer dat van een topsporter en omgekeerd:
- Competitief zijn
- Voortdurend bijschaven van vaardigheden en talenten
- Door alle obstakels heen
- Geen schrik van falen
- Dankbaar naar fans/medewerkers
- Ondersteuning van gedreven team
- Opstaan en slapen met je zaak/sport
- Lange termijn focus.
Succesfactoren in het zakenleven vinden hun toepassingen in de topsport
Jef Brouwers coacht atleten maar is ook actief in de zakenwereld. Hij werkt samen met het BOIC en is sportcoach voor Olympische atleten als de Red Lions, de Belgian Tornados, de zeilfederatie met Evi Van Acker als boegbeeld.
Jef Brouwers : “Topsport is steeds meer vergelijkbaar met business, vooral dan voor de succesvolle atleten in het bijzonder in Olympische disciplines. We zien hoe langer hoe meer dat succesfactoren in het zakenleven ook hun toepassingen vinden in de topsport. Het gaat steeds minder op om je heil slechts te zoeken in het harde werk in je sport zelf, je omringen door experten op allerlei vlak wordt steeds noodzakelijker. Tegelijk stellen wij ook vast dat diegene die teveel aan het toeval overlaat of hij/zij die te zeer gericht is op de externe resultaten van succes, faalt op het ‘moment suprême’. Succesvolle atleten worden samenwerkende vennootschappen, die alle disciplines toelaten in de opbouw van ‘hun leven’, op sportief en sociaal vlak, in social media gebruik, w.b. medische, psychologische en economische elementen van hun leven. Een holistische aanpak levert immers rust op en eenvoud in deze volatiele, onzekere, complexe en ambigue wereld. Zoals in een bedrijf wordt de procesmatige aanpak bijzonder nuttig om te voorkomen dat men te gestresseerd geraakt door de concentratie op het podium of de medaille. Een onafhankelijke geest en een ‘verbeteren is presteren’ houding zijn steeds crucialer. Net als in het betere bedrijf zal de atleet door de coach beter worden gemaakt omdat de coach beseft dat de atleet centraal staat.”
De vijf D’s van Bart Claes
“Ondernemen wordt vaak vergeleken met topsport. Waarom? Omdat zowel een ondernemer als een topsporter elke dag het beste uit zichzelf proberen te halen, zodat ze iedere dag de beste resultaten behalen. Maar het lange termijn doel (Sustainable Profitable Growth, Olympische Medaille, WK,... ) blijft prioritair. Ik stel ondernemerschap altijd voor aan de hand van 5 D's: dromen, denken, durven, doen en doorzetten. En ik ben er zeker van dat een topsporter of zijn/haar coach zichzelf herkent in meerdere D's.”, vult Bart Claes aan.
Topniveau is een zaak van details waarbij ieder element van tel is
Een prominente figuur in het succesverhaal van het Belgische hockey is Marc Coudron. Hij was zelf een uitstekende hockeyer en speelde bijna heel zijn carrière bij White Star Evere. Hij won twee Gouden Sticks en heeft 358 caps op zijn actief. Sinds 2005 is hij voorzitter van de Belgische hockeybond. Hij heeft met zijn duidelijke visie het Belgische hockey mee op de kaart helpen zetten. Een medaille behalen op de Olympische Spelen was een van de doelen die hij had gesteld toen hij met zijn medewerkers het plan opstelde om het Belgische hockey verder te ontwikkelen. Marc Coudron omringde zich met bekwame mensen en slaagde er in om de hockeyfederatie te professionaliseren, uit te bouwen en hielp onze talentvolle jeugd zo door te groeien naar het allerhoogste niveau.
Met een negende plaats in Peking, een vijfde plaats in Londen en een zilveren medaille in Rio de Janeiro is er een positieve lijn in de prestaties van onze Red Lions op de Olympische Spelen. En daar blijft het niet bij. Ook onze nationale jeugdploegen bewijzen dat het Belgische hockey heel wat vooruitgang heeft geboekt, onder meer met verschillende Europese titels.
« Hoe een winnend team creëren? Dat is een zeer ruime vraag waar tal van antwoorden op zijn. Waarom verschillen de behaalde resultaten met haast dezelfde spelers van jaar tot jaar? Topniveau is een zaak van details waarbij ieder element van tel is : de visie van het bestuurdersteam, de voorbereiding van jonge talenten, de harmonieuze overgang van een unitaire structuur naar een communautaire, de zorg en de zoektocht naar de perfectie, een mentaliteitsverandering, een transversale verandering van het hockey (scheidsrechters, kampioenschappen, medische opvolging, organisatie van events in België, …). Maar het allerbelangrijkste is toch nog het team en de waarden waar het voor staat. Het spelersteam, de staff, de hockeygemeenschap die meer dan ooit achter de Red Panthers en de Red Lions staan. Het beste moet ontegensprekelijk nog komen ! ».