Logo of Team Belgium

De Belgische skiërs doen het in internationale competities steeds beter, met als absolute uithangborden Sam Maes en Armand Marchant. De twee jonge talenten moeten het Belgische skiën dit seizoen verder op de wereldkaart zetten. "We zijn momenteel met een handvol skiërs in België die heel goed presteren, en we hopen om zelfs nog beter te doen. We zullen na dit seizoen wel zien of we een skinatie zijn", zei Maes dinsdag op een persconferentie in Snow Valley in Peer.

Sam Maes is naar eigen zeggen klaar voor het nieuwe alpijnse skiseizoen, dat eind oktober al werd afgetrapt met de wereldbekermanche in het Oostenrijkse Sölden. "We hebben een super voorbereiding gehad in Nieuw-Zeeland", legt Maes uit. "De eerste Wereldbeker zit er al op, en die is spijtig genoeg niet zo goed gegaan, maar er komen nog heel veel wedstrijden dit seizoen." 

De Oostenrijkse Belg wil zijn plaats in de top 30 van de reuzenslalom dit seizoen handhaven. "Mijn eerste doel is om de prestaties van vorig seizoen te bevestigen. Dat hangt ook van de tegenstand af, maar ik wil zeker in de top 30 blijven", zegt Maes. "Ik wil me daarin vastzetten en de rest is allemaal bonus voor mij. Ik wil samen met veel andere Belgen naar de top van de wereld." 

Armand Marchant wil er na meer dan twee jaar blessureleed dit seizoen opnieuw staan. Marchant kwam in januari 2017 zwaar ten val tijdens de reuzenslalom in Adelboden, waarbij hij een complexe scheenbeenbreuk opliep. "Ik heb bijna drie jaar gevalideerd, met veel operaties, bijna zeven", vertelt Marchant. "Ik heb veel twijfels gehad, maar ik ben wel blijven trainen. Ik heb nu het gevoel dat ik sterker ben dan voordien."

Marchant, die op 11 december 2016 als eerste landgenoot ooit WB-punten scoorde met een achttiende plaats in de slalom van Val d'Isère, hoopt dit seizoen zijn plaats in de top 30 van de wereld op te eisen. "Ik ben goed in vorm. Ik heb een goede training en fysieke voorbereiding gehad. Ik heb hard gewerkt om terug te komen, want het was een grote uitdaging. De droom was om op niveau terug te keren en ik heb daar altijd in geloofd."

(Belga)