Logo of Team Belgium

De Belgian Tornados hebben hun elfde medaille behaald op een groot kampioenschap en hun vijfde Europese titel (drie outdoor, twee indoor). "Dit zijn buitengewone cijfers, maar medailles raak je nooit gewoon", zegt Jacques Borlée, de coach van de Belgische aflossingsploeg.

"We hebben hier een beetje gebluft toen we zeiden dat we voor de titel kwamen", zegt Borlée. Maar volgens hem beging Spanje de fout om Husillos als eerste te laten lopen. "Toen ik dat zag, dacht ik bij mezelf dat we gingen winnen. Voor de wedstrijd hadden we vertrouwen. Als Spanje op het einde komt opzetten, ben ik zeker dat Kevin dat onder controle heeft." 

Naast zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan kon Jacques Borlée vertrouwen op een uitstekende Julien Watrin. "Hij was fantastisch. Hij heeft een zeer grote wedstrijd gelopen. En daarnaast waren er nog Robin Vanderbemden en Jonathan Sacoor, die hier niet aanwezig waren, en de jonge Asamti Badji, die zich deze week perfect geïntegreerd heeft."

Julien Watrin was erg blij Europese indoortitel terug te veroveren

Startloper Julien Watrin was zondag na afloop van de door de Belgian Tornados gewonnen 4x400 meter op het EK atletiek indoor in Glasgow erg tevreden. Hij kon de stok aan Dylan Borlée als tweede wisselen. Het is voor Watrin en de Tornados de tweede Europese indoortitel, na die in Praag in 2015.

"Het was een beetje een speciale race", stak Watrin van wal. "Ik zat aan de buitenkant in baan 6 en dat is altijd lastig. Ik heb agressief gelopen en zat na 200 meter in tweede positie. Toen begon de energietank echter langzaam leeg te lopen. Ik was heel blij de stok aan Dylan te kunnen geven en zag hem vervolgens naar de eerste plaats lopen. Na het terugvallen van Jonathan kon Kevin als tweede aan zijn race beginnen. Een ideaal scenario voor hem. Hij houdt ervan om nog iemand in te halen in het slot. Uiteindelijk is het hem gelukt en daar zijn heel blij mee."

"We wilden na Berlijn hier de dubbel vervolledigen" (Dylan Borlée)

Vorige zomer veroverden onze landgenoten in Berlijn immers ook al Europees outdoorgoud. "We wilden heel graag die dubbel", bevestigde Dylan Borlée, de tweede loper, na afloop.

"Toen we de volgorde van de Spanjaarden onder ogen kregen, wisten we dat zij snel zouden starten", legde Dylan Borlée uit. "Maar wij wilden absoluut goud en wisten dat we daar klaar voor waren. Ik heb tijdens de wedstrijd goed het verloop geanalyseerd. Ik zag de Britse concurrent terugkomen op Julien Watrin en wilde hem daarom snel de stok afnemen. Tijdens mijn eigen race heb ik vervolgens lang gewacht om mijn aanval te plaatsen. We zijn allemaal enorm blij met deze titel. Het is een prachtige prestatie die we leveren. Dat verdienen we na het harde werk in de voorbereiding."

Jonathan Borlée zit met gemengde gevoelens na Europese titel

Jonathan Borlée, de derde loper, zat na afloop toch enigszins met gemengde gevoelens na zijn persoonlijk matige race. "Het was een mooie wedstrijd, met een mooi gevecht tussen ons en de Spanjaarden", stak hij van wal. 

"Maar zelf was ik niet zo goed. Mijn probleem is dat ik geen wedstrijdritme heb, en daar kon ik moeilijk mee omgaan. De goede wedstrijden van Julien (Watrin) en Dylan (Borlée) waren voor mij achteraf bekeken niet positief. Ik begon op kop, en had vleugels. Maar ik ben te snel gegaan. Ik zat niet in het juiste ritme en had niet het goed gevoel." 

Voor Jonathan Borlée was het meteen zijn laatste indoorrace van het seizoen. "Ik heb zeker geen spijt dat ik naar hier ben gekomen", besloot hij. "Het is fantastisch opnieuw Europees kampioen te worden."

Kevin Borlée twijfelde nooit aan de goede afloop

Kevin Borlée heeft zondag nog maar eens perfect de rol van slotloper bij de Belgian Tornados uitgeoefend op het EK atletiek indoor. Borlée schonk het Belgische 4x400m-team zo een vijfde Europese titel, een tweede indoor. "Ik bleef in het slot tegen mezelf zeggen dat die Spanjaard (Bernat Erta, red.) niet mocht passeren", glimlachte hij na afloop.

"Het was niet de perfecte race", opende Kevin Borlée. "Julien (Watrin) en Dylan (Borlée) hebben goed gelopen, maar nadien is Jonathan (Borlée) te snel vertrokken. Hij mist een beetje ritme, het is zijn enige indoorwedstrijd van het seizoen en dat zag je. Ikzelf ben vervolgens vol gegaan op 250 meter. Dat was een enorme inspanning. Wanneer ik versnelde, versnelde Erta ook. Het was niet evident om hem af te houden."

Het is voor de Tornados de elfde medaille op een groot toernooi. Kevin Borlée liep al die finales. "Het is telkens weer anders", vervolgde hij. "Hier trainen we voor. Al is een training eigenlijk helemaal niet te vergelijken met een wedstrijden. Ik denk niet te veel aan wedstrijden. Je moet telkens proberen vooruitgang te boeken, aan de toekomst te denken. Hier wisten we dat we een medaille moesten halen en dat is gelukt."

Belga