Logo of Team Belgium

De Belgian Tornados zijn vrijdag in 2:59.37 als derde geëindigd tijdens de tweede reeks van de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Dat volstond voor kwalificatie voor de finale, die zaterdag om 14u50 Belgische tijd wordt gelopen. De snelste drie in elk van de twee reeksen en de twee beste verliezende tijden plaatsten zich voor de finale.

De Belgen liepen de hele race mee vooraan. Alexander Doom, gestart vanuit baan zes, gaf de stok als vierde door aan Jonathan Sacoor die opschoof naar de tweede plaats. Dylan Borlée deed nog beter en liet slotloper Jonathan Borlée als eerste beginnen aan de laatste 400 meter. Borlée leek zich in de laatste rechte lijn echter te blesseren en moest Polen (2:58.55) en Jamaica (2:59.29) nog laten passeren.

België werd derde en mag naar de finale. Naast Polen, Jamaica en België kwamen alle finalisten uit de eerste reeks. De Verenigde Staten won die in 2:57.77, voor Botswana (2:58.33) en Trinidad en Tobago (2:58.60). Italië (2:58.91) en Nederland (2:59.06) mogen met de beste verliezende tijden ook naar de finale.

Beide landen stelden hun nationaal record scherper. De Belgen gaan dus zaterdag met de minst snelle tijd van de acht finalisten van start. Kevin Borlée kreeg vrijdag zoals verwacht rust. Hij sukkelt met de hamstring en gaf eerder deze Spelen al forfait voor de halve finales van de individuele 400 meter.  De Tornados kwalificeerden zich voor hun vierde olympische finale op een rij. Eerder werden ze vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016).

Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52. Het is de 29e keer dat de manschappen van coach Jacques Borlée zich plaatsen voor een finale van een groot kampioenschap. Ze tellen dertien medailles op hun actief, waaronder een bronzen plak op het WK van 2019 in Doha.

Belga