Logo of Team Belgium

Bart Swings heeft in het Nederlandse Staphorst zijn tweede overwinning van het seizoen in een skeelermarathon geboekt. Swings was ruimschoots de sterkste in een sprint op een nat wegdek. Vorige week zegevierde de inlineskater uit Heverlee bij Leuven in Deventer.

Het was de tweede wedstrijd voor de Marathon Inline Cup van de Nederlandse bond KNSB. De mannen moesten 50 ronden op een circuit van 730 meter afleggen, om precies te zijn 36 kilometer en 500 meter.

Op een technisch parcours, dat werd omzoomd door vierhonderd auto's met toeschouwers, kwam Swings als beste uit de voeten. Voor aanvang had het geregend, waardoor het asfalt glad was. Als tweede eindigde de Portugees Diogo Marreiros, de derde plaats was voor de wereldkampioen Nolan Beddiaf uit Frankrijk.

"Winnen in zo'n deelnemersveld doet natuurlijk altijd deugd", zei Swings achteraf tegen schaatsen.nl. "Het is mooi om het ploegenspel af te ronden." 

Swings had veel steun van twee teamgenoten bij Powerslide, zijn jonge landgenoot Jason Suttels en de Duitser Felix Rijhnen.

Bij de vrouwen, die 35 ronden (25,550 km) aflegden, stond Sandrine Tas op de deelnemerslijst. Omdat het regende is ze vanwege de risico's niet gestart.

"Ik ben nog steeds deels aan het revalideren en schaatsen is nu prioriteit nummer één", liet ze weten. Aan het begin van het vorige schaatsseizoen liep Tas een ernstige enkelblessure op.

Komende winter wil ze opnieuw, en dan fit, het ijs op. De wedstrijd in Staphorst leverde een overwinning op voor de Nederlandse Manon Kamminga, voor haar landgenotes Bianca Roosenboom en Beau Wagemaker. De jonge Belgische Jorum Geerts eindigde als zesde, Sabrina Gaudesaboos werd twaalfde.

Belga