Logo of Team Belgium

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) is tevreden met de beslissing van het IOC om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio uit te stellen. Deze beslissing, die rekening houdt met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, is in het kader van de uitbreiding van Covid-19 zonder twijfel de verstandigste.

Voor het BOIC was het vooral belangrijk:

  • dat de atleten, hun begeleiders en alle andere deelnemers aan de Spelen (journalisten, toeschouwers, enz.) dat kunnen doen in omstandigheden die geen enkel risico voor hun gezondheid met zich meebrengen.
  • dat atleten van over de hele wereld in staat zijn om onder aanvaardbare omstandigheden te trainen.

Het BOIC is ervan overtuigd dat de Olympische Spelen Tokyo 2020 die nu in 2021 zullen worden gehouden, een echt succes zullen worden. Bovendien zullen de Spelen na de crisis die we op dit ogenblik doormaken, een gelegenheid zijn voor de hele wereld om te verzamelen rond een evenement dat fundamentele en universele waarden hoog in het vaandel draagt.

BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers: “De atleten kunnen rekenen op de volledige steun van het BOIC en alle topsportactoren in ons land. Sport Vlaanderen, Adeps, Ostbelgien en het BOIC staan 100% ter beschikking van de atleten zodat hun droom werkelijkheid kan worden en ze de Spelen in optimale omstandigheden kunnen aanvatten, ondanks deze zeer moeilijke context.”

“Onze gedachten zijn ook bij de Japanse bevolking die zijn hoop heeft gevestigd op deze Spelen na zoveel rampen en de moeilijke economische situatie van de afgelopen jaren. We hopen dat het behoud van de Olympische en Paralympische Spelen op een nieuwe datum voor hen nieuwe hoop biedt om zich aan op te trekken.”

Olav Spahl, Elite Sports Director van het BOIC: “De beslissing om de Olympische Spelen van Tokyo uit te stellen is volledig verantwoord. Het is ook belangrijk om nu te komen met deze beslissing en niet nog langer te wachten. Onze atleten die sinds geruime tijd in de onzekerheid leefden, kunnen nu weer vooruit kijken, plannen maken en focussen op hun sport.”

“Ook voor de betrokken federaties en hun technische directeurs en voor de entourage van de atleten is dit de meest verantwoorde beslissing. Wij hebben met het BOIC een enquête gelanceerd bij onze atleten en de betrokken zomersportfederaties. Daaruit bleek dat de voorkeur van 75% van de ondervraagden ging naar een uitstel.”

“Met deze beslissing zet het IOC de belangen van de atleten en de gezondheid van iedereen op de eerste plaats. Dat kunnen wij vanuit het BOIC alleen maar toejuichen.”