Logo of Team Belgium

Valerie Barthelemy was de Belgische verrassing van de vrouwentriatlon van de Olympische Spelen van Tokio die dinsdagochtend plaatsvond in de zeebaai van Obaida. Als 45e van de 54 deelnemers kwam zij als 10e over de eindstreep, 3:13 achter winnares Flora Duffy uit Bermuda. 

Valerie Barthelemy was dinsdag uitermate tevreden met haar tiende plaats in de olympische triatlon. "Dit is fantastisch. Het beste resultaat in mijn carrière",  verklaarde ze. Ik ben supertevreden."

"Bij de start wist ik niet wat ik ervan mocht verwachten. Met een plaats bij de eerste twintig was ik al blij geweest. Ik wist wel dat mijn vorm goed was, maar de resultaten bleven wat uit. In het fietsen heb ik een aantal van mijn concurrentes  pijn kunnen doen en dat loonde tijdens het lopen. Dat lopen is niet mijn beste proef, maar ik ben er toch in verbeterd."

Er werd gevreesd voor een loden hitte in Japan, maar uiteindelijk werd het regen. "Mij kon het niet schelen. We hebben wel vijfentwintig sessies in een hittekamer gehad en waren op elk weertype voorbereid."

"Dit is een ongelooflijke prestatie van  Valerie", reageerde triatloncoach Nick Baeltus. "Ze was niet bang risico's te nemen en reed tactisch de perfecte koers."

Het Belgische team lijkt helemaal klaar voor de gemengde aflossing. Marten van Riel greep maar net naast een medaille en Jelle Geens, die door een coronabesmetting de individuele proef miste,  kwam dinsdagochtend in Japan aan.

Minpuntje is wel dat Claire Michel dinsdag de wedstrijd met krampen en in tranen beëindigde. "Maar het gaat nu weer goed met haar, ze heeft geen ernstige blessure en kan zaterdag normaal starten", meldde het BOIC.  Zonder Michel kan België niet deelnemen, een vervangster is er niet.

Belga