Logo of Team Belgium

Iedereen die in zijn dagelijks leven werd geraakt door het coronavirus, moest terugplooien op wat er echt toe doet. Door de Covid-19-pandemie zijn atleten uit hun sportieve bubbel gekomen, meent Lianne Tan, de Belgische nummer 1 in het badminton. Zij blikte bij Badminton Europe terug op deze periode en op het uitstel van de Olympische Spelen.

“Zoals iedereen keek ik uit naar de Spelen deze zomer. We naderden het einde van de kwalificatieperiode en de spanning steeg. Toen werd het duidelijk dat de Spelen niet op een veilige manier georganiseerd zouden kunnen worden deze zomer. Als professioneel atleet zijn we volledig gefocust op het sportieve. We denken niet echt aan iets anders. Deze pandemie doet ons beseffen dat er dingen buiten de sport bestaan. De gezondheid van iedereen is op dit moment de absolute prioriteit, de sport een bijkomend probleem.”

Hebben de gevolgen van het virus een impact op de afscheidsdatum van Lianne Tan, op dit moment de nummer 45 op de wereldranking?

“Het heeft mijn idee over een sportief pensioen eerlijk gezegd niet veranderd. Ik ben blij met het leven dan ik op dit moment heb. Ik geniet van de training en de toernooien, zelfs nog meer dan voordien. Daarom denk ik nog helemaal niet aan stoppen. Zolang deze sport mijn passie is en ik er de fysieke capaciteiten voor heb, blijf ik badminton spelen.”

In haar carrière won Lianne Tan 9 titels, met als orgelpunt het zilver op de eerste Europese Spelen in Bakoe in 2015. Sindsdien is ze een belangrijke ambassadrice voor het Belgische badminton.

“Ik probeer een goede ambassadrice te zijn. Intussen draai ik al even mee. Ik geloof dat ik een rol heb gespeeld om badminton in België populairder te maken. Zeker samen met mijn broer Yuhan. Je krijgt nu eenmaal meer media-aandacht in de periode rond de Olympische Spelen of wanneer je een Europese medaille wint. Beiden hebben we ook met succes topsport en studies gecombineerd, terwijl veel mensen dachten dat dat onmogelijk was. Ik hoop dat we een jonge Belgische generatie hebben geïnspireerd.”

Voor Lianne is België vertegenwoordigen de grootste eer die er bestaat. Wanneer ze op het terrein stapt, is ze altijd trots om de Belgische kleuren te mogen dragen. Maar hoe ziet zij de toekomst van het Belgische badminton?

“Goede vraag. Mijn broer en ik hebben zijn lang degene in de schijnwerpers geweest in België. Verschillende heel goede jongeren gaan een mooie toekomst tegemoet als ze hard trainen, op een intelligente manier en met de juiste omkadering.”

Bron: Badminton Europe