Logo of Team Belgium

Zaterdag is het D-day voor de wielrenners op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Greg Van Avermaet, een van de Belgische speerpunten, vindt in Brazilië geen parcours op zijn maat, daarvoor moet er te veel worden geklommen, maar toch kijkt hij met vertrouwen uit naar de wegrit.

"De klim is wel zwaar, dat ga ik niet ontkennen, maar hij is niet onoverkomelijk", vertelde Van Avermaet woensdag. "Ik denk dat ik goed aan het klimmen ben momenteel en dat ik in een goeie conditie steek. Maar de koers winnen door af te wachten, dat wordt moeilijk. We zullen sowieso aanvallend moeten koersen. Het is wel 240 km, vergelijkbaar met een klassieker. Dat moet in mijn voordeel spelen tegenover klimmers. Bergop hoop ik op een goed scenario. Favoriet zijn we niet maar we zijn hier met een sterke ploeg. Voor mezelf is het hopen op het ideale scenario en op een superdag om die koers te kunnen winnen."

Meeschuiven in een ontsnapping is volgens Van Avermaet de opdracht. "We zijn geen favoriet, wij moeten de koers niet controleren. Zelf zal ik het juiste moment moeten kiezen om in een ontsnapping met sterke mannen te geraken. Dat is het beste. Daarna wordt het een beetje anticiperen op de laatste klim."

Chris Froome, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde zijn voor Van Avermaet de te kloppen mannen zaterdag. "Echte klimmers zijn sowieso in het voordeel. Zij zijn favoriet, dat wisten we op voorhand. Ik had ook aan Kevin (De Weert, bondscoach) gezegd dat dit parcours op mijn limiet zou zijn. Maar in België is er geen klimmer die zo'n parcours aankan, dus kom je sowieso bij de mannen uit die nu hier zijn. Froome, Nibali en Valverde zijn sowieso favoriet. Wij hebben een sterke ploeg in de breedte maar als we gegroepeerd aan de voet van de laatste klim komen, dan zal een Belg in de top tien al mooi zijn. Maar van die situatie gaan we niet uit. We gaan proberen de koers te maken."

De aangekondigde hitte -met temperaturen tot 30 graden- die voor zaterdag wordt voorspeld, kan Van Avermaet wel in het voordeel spelen. "Ik ben voorstander van warm weer, heb er zeker geen schrik van. Voor mij zijn het goeie omstandigheden."

De Spelen zijn voor Van Avermaet een belangrijk doel, benadrukt hij. "Een olympische medaille is ook voor een renner een hele mooie om te winnen, dat geldt voor elke atleet. Renners hebben natuurlijk verschillende doelen op een jaar, klassiekers, de Tour, nu de Spelen, er komt nog een WK aan dat heel bepalend is. Het lijkt een beetje alsof we dit nog meepakken, maar olympisch kampioen worden is voor iedereen een droom."

Van Avermaet geeft zichzelf "vijf procent" kans op een medaille. "Het is geen parcours dat ons ligt, geen klassieker zoals de Ronde van Vlaanderen. Ik ben in topvorm maar om de koers te winnen of een medaille te pakken, moet alles meezitten. Daar moeten we eerlijk in zijn. We zullen zien wat het zaterdag wordt."