Logo of Team Belgium

Greg Van Avermaet mikt in het eerste deel van het seizoen op de klassiekers, maar met de Tour, de Olympische Spelen en een WK in eigen land staat er in 2021 veel op zijn verlanglijstje. "Het wordt een druk jaar, maar ik heb natuurlijk niet alles zelf in de hand", zei hij donderdag bij de voorstelling van zijn nieuwe team.

Greg Van Avermaet is de olympische kampioen van 2016 in Rio de Janeiro. "En uiteraard zou ik graag opnieuw naar de Spelen gaan", zei hij in een digitaal persmoment. "Ik was er al twee keer bij, ben de titelverdediger, maar een selectie is niet iets wat ik zelf in de hand heb. De bondscoach en ik hebben er nog niet over gesproken, maar het is ook hier simpel. Wie presteert, zal bij die vijf renners zijn, maar ik weet ook dat de plaatsen kostbaar zijn. Ik ga ook niet zomaar op tafel kloppen dat ik mee moet. Als ik me niet goed genoeg voel, ga ik niet mee. Dat lijkt me logisch. Anderzijds, ik heb de ervaring en won er al, dat speelt in mijn voordeel. Tokio is nog ver weg, de klassiekers komen eerst." 

Bovendien is er natuurlijk ook nog de Tour waar Van Avermaet graag bij wil zijn. "Zeker. En vergeet ook niet dat ik nu voor een Franse ploeg rijd, dus de Tour is belangrijk. Of de Tour te combineren valt met de Tokio? Moeilijk te zeggen. Er is het tijdverschil en de jetlag en ook nog de hitte en luchtvochtigheid. Op zich zou het wel beter zijn om vroeger uit de Tour te stappen, maar ik weet dat het niet evident is, zeker niet bij een Franse ploeg. Toen ik bij BMC reed en ik vroeger afstapte voor de geboorte van Fleur viel dat ook allemaal niet zo makkelijk te regelen. Ik kan die beslissing niet alleen nemen. Als de ploeg mij tot het eind in de Tour wil houden, dan moet er ook een oplossing zijn om toch nog in Tokio te geraken. Dat zijn zaken waar we het nog over moeten hebben." 

Tot slot is er ook nog een WK in eigen land. "Dat is zeker ook een doel", eindigde hij. "Als wielrenner maak je dat niet vaak mee in je carrière. Het zou voor mij een eerste keer zijn zelfs."

Belga