Roger Vanmeerbeek , gewezen bestuurder van het BOIC schreef een boek :“Van het sportveld naar het slagveld: Belgische sportmannen in de Groote Oorlog”, een boeiend verhaal over 181 sportmannen die gemobiliseerd werden voor de Eerste Oorlog. De auteur stelde op 31 mei zijn boek voor en wij mogen er 20 exemplaren van weggeven.
Roger Vanmeebeek stelde zijn boek “Van het sportveld naar het slagveld: Belgische sportmannen in de Groote Oorlog” voor in het Legermuseum in Brussel voor zo’n 170 genodigden. Onder de gasten waren IOC ere-voorzitter, Dr Jacques Rogge, Gaston Roelants, voorzitter van de Belgian Olympian Association, minister Guy Van Hengel, Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC en tal van personaliteiten uit de olympische, academische en militaire wereld. Alain De Waele van het Fonds Baillet Latour leidde Roger Vanmeerbeek in.
Van het sportveld naar het slagveld: Belgische sportmannen in de Groote Oorlog is een analyse van meer dan 300 Belgische sporters geboren tussen 1880 en 1900 die gemobiliseerd werden om deel te nemen aan de Grote Oorlog.
181 onder hen werden effectief soldaat. Het boek geeft een korte maar interessante biografie van elk van hen en leert ons veel zaken over deze zeer bewogen periode voor ons land.
44 van de 181 soldaten waren bovendien olympische medaillewinnaars. Een indrukwekkend aantal als men denkt aan het aantal medailles die onze Belgische atleten wonnen op de voorbije Spelen … maar we stonden toen aan het begin van de Olympische geschiedenis en er is sindsdien veel veranderd.
Patriotisme droegen we toen hoog in het vaandel, niet minder dan 55 van deze soldaten waren oorlogsvrijwilligers!
Wat valt er allemaal te ontdekken in het boek?
Victor Boin was een compleet atleet. Hij haalde 3 medailles in 2 verschillende disciplines : waterpolo en schermen. Hij was oorlogsvrijwilliger en werd piloot. Hij was ook een gedreven sportjournalist.
Victor Boin slaagde erin om samen met zijn goede vriend Jacques Ochs, die twee olympische medailles in he schermen won, vanuit een watervliegtuig een Duitse onderzeeër te doen zinken. De vrienden wierpen de bommen met de hand naar beneden. Beide werden met onderscheiden met het Franse en Belgische Oorlogskruis.
Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920 was Victor Boin de eerste atleet in de Olympische geschiedenis die de olympische eed aflegde.
Nog meer over Victor Boin komt u te weten in de ‘Passage Olympique’ in het Sportimonium, daar kan u ook zijn werkkabinet bezichtigen.
Nog in het boek van Roger Vanmeerbeek gaat het over de wielrenner Jan Olieslagers, bijgenaamd de ‘Antwerpse duivel’ die niet allen zichzelf maar ook zijn vliegtuig, zijn wagen en zijn personeel ter beschikking stelde van het vaderland. Zijn befaamde Fokker is te bezichtigen in het Legermuseum van Brussel.
Paul-Henri Spaak – die geen soldaat was maar tijdens de Eerste Wereldoorlog toch gevangene was in een STALAG, een kamp voor militiaire gevangenen in Duitsland. Paul-Henri Spaak wou in mei 1916 via Holland naar Engeland gaan maar werd gevangen genomen door de Duitsers. Hij was toen 17 jaar.
Tijdens de oorlog maakte hij deel uit van een voetbalploeg en van een balle-peloteteam. Na de oorlog deed hij verder met voetballen, maar golfde en tenniste hij ook. Tennis speelde hij op het hoogste niveau.
Paul-Henri Spaak was ook lid van de Belgische regering die van 1940 tot 1940 in Londen in ballingschap verbleef. Daarna was hiij ook van 1957 tot 1961 de eerste secretaris- generaal van de NAVO.
Iedere gast van Roger Vanmeerbeek kreeg op 31 mei ook een pin met daarop 3 bloemen afgebeeld: de korenbloem voor de Fransen, de klaproos voor de Engelsen en het madeliefje voor de Belgen. Dat waren de bloemen die symbool stonden voor de geallieerden.
20 boeken te winnen !
U heeft het al begrepen, wij zijn enthousiast en bevelen u ‘Van het sportveld naar het slagveld:
Belgische sportmannen in de Groote Oorlog’ ten zeerste aan en geven graag 20 exemplaren weg.
Hoe kan u gratis een exemplaar verkrijgen ?
Stuur een e-mail naar het sportmuseum ‘Het Sportimonium’: sportimonium@sportimonium.be en ga uw boek ophalen aan de receptie van het museum. Een uitstekende gelegenheid om ook een bezoek te brengen aan het museum en om zijn ontelbare schatten en olympische getuigenissen te ontdekken.