Logo of Team Belgium

Janez Kocijančič werd unaniem verkozen tot voorzitter van de Europese Olympische Comités (EOC) voor de periode 2017-2021 tijdens de 46e Algemene Vergadering van de EOC’s in Zagreb. Philippe Vander Putten en Pierre Olivier Beckers, respectievelijk CEO en voorzitter van het Belgisch Olympische en Interfederaal Comité, waren aanwezig.

Enkele dagen later werd de nieuwe voorzitter van de EOC’s uitgenodigd in Wit-Rusland door Alexander Loukachenko, president van Wit-Rusland en van het Nationaal Olympisch Comité om de voorbereidingen van de Europese Spelen in Minsk te bespreken. De voorbereidingen van de Europese Spelen volgen perfect de aangekondigde planning. Bovendien heeft Minsk het voordeel dat de Spelen geen bijkomende infrastructuur nodig hebben, overeenkomstig de Agenda 2020 van het IOC.

De tweede editie van de Europese Spelen die doorgaan van 21 tot 30 juni 2019 belooft spektakel. Bovendien werden de nieuwe competities die op het programma staan bekendgemaakt. Gemengde competities, DNA genoemd (‘Dynamic New Athletics’), met zes nationale ploegen van 23 atleten (9 vrouwen, 8 mannen en 6 vervangers) zullen er – voor het eerst – worden georganiseerd. Deze teams zullen tegenover elkaar staan in 10 proeven in een tijdsspanne van maximum 120 minuten. De laatste proef, een aflossing met verschillende afstanden, zal gelopen worden als achtervolging en zal de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd bepalen. Overigens zal het atletiekprogramma de 100 m vrouwen tellen, de 110 m horden mannen, de 100 m horden vrouwen, een aflossing 4×400m gemengd, verspringen vrouwen, hoogspringen vrouwen en speerwerpen mannen. En ook een ‘Mini’Athlon’ die duetten man/vrouw tegenover elkaar zullen zetten in een koers, een sprong en werpnummer.