Logo of Team Belgium

Naar aanleiding van de beslissing van de federale regering om de financiële steun van de Nationale Loterij voort te zetten, en dankzij de financiële steun van de Gemeenschappen (BLOSO, ADEPS, de Duitstalige Gemeenschap) en het BOIC wordt het project 'Be Gold' verlengd voor de periode 2015-2022. Elk jong sporttalent droomt van een deelname aan de Olympische Spelen. De partners van het project 'Be Gold' willen de besten onder hen helpen die droom te verwezenlijken. Wat is de balans na die jarenlange samenwerking?

De partners van ‘Be Gold’, de institutionele partners BLOSO, ADEPS, de Duitstalige Gemeenschap, de Nationale Loterij en het BOIC, hebben het project verlengd voor de periode 2015-2022.

De uitvoering van het project 'Be Gold' schiep de voorbije tien jaar een nieuwe cultuur in de begeleiding van jonge sporttalenten. Het werd in de loop der jaren voor de meeste sportbonden bepalend voor de voortzetting van hun werk op lange termijn.

Het project 'Be Gold' streeft op termijn naar een Top 8 op de Olympische Spelen
Daarom ziet 'Be Gold' toe op de invoering van optimale structuren voor de training, voor wedstrijden en de begeleiding van jonge atleten, en dit bovenop de middelen die de Gemeenschappen al aanboden en ontwikkelden.

"Een 'Be Gold' project is voor de federaties niet alleen een troef op financieel vlak, maar ook een verrijking omdat het een nieuwe mentaliteit voedt, een mentaliteit die ambitieuzer is en ten aanzien van de beoogde internationale resultaten dichter bij de realiteit op het terrein staat", legt Didier Haller van Be Gold uit.

'Be Gold' maakt een perfecte werksynergie mogelijk tussen de partners en de 'dragende kracht' van de sport (ADEPS-BLOSO-BOIC-DG), in een globale aanpak in vooral teamsport (hockey), en dit met respect voor de autonomie van de bevoegdheden van elke partner. Een ander voordeel van 'Be Gold' is het bicommunautaire aspect en de relaties die via een 'Be Gold' project werden of kunnen worden ontwikkeld tussen de communautaire bonden van eenzelfde sportdiscipline.

Dankzij de financiële steun van 'Be Gold' kunnen jonge sporttalenten ook optimaal op hun parcours worden begeleid door tijdens hun hele klim naar de top te voorzien in hun specifieke en individuele noden.

Concreet werd tussen 2004 en 2015 in het kader van 'Be Gold' een budget van meer dan 20 miljoen euro overgemaakt aan de verschillende sportbonden door alle partners van het project.

De Nationale Loterij is de belangrijkste partner. "Het zijn de spelers van de Nationale Loterij die ‘Be Gold’ en de jonge sporttalenten steunen! Dankzij deze spelers steunt de Nationale Loterij een brede waaier van projecten waar iedereen mee van geniet. Zo vloeit de winst van de Nationale Loterij voor een groot stuk naar de maatschappij terug. Ieder jaar kent de Nationale Loterij subsidies toe van meer dan 5 miljoen euro voor sportprojecten. ‘Be Gold’ is hier een mooi voorbeeld van.
Sinds zijn ontstaan heeft het project honderden en honderden jongeren bijgestaan om hun sportdroom waar te maken. Sommigen hebben hun olympische droom waargemaakt en namen deel aan de Spelen van Londen in 2012. Dankzij de spelers van de Nationale Loterij is alles mogelijk!’, zegt Jannie Haeck, afgevaardigd bestuurder van de Nationale Loterij.

Geboekte resultaten en grote trends voor de toekomst
Wat de Olympische Spelen betreft maakten of maken van de 121 atleten die werden geselecteerd op de OS van Londen in 2012 er 52 deel uit van een 'Be Gold' project. Een eerste medaille werd in de wacht gesleept met Charline Van Snick (Brons - Londen 2012).

Er werden heel wat podiumplaatsen en Top 8 plaatsen binnengehaald in de multidisciplinaire, Europese en internationale wedstrijden. En laten we vooral het werk en de vooruitgang niet vergeten die werden behaald in de teamsporten, en dan vooral hockey en volleybal.

'Be Gold' steunde die tien jaar ook atleten die nu algemeen erkende sporters zijn. Denk maar aan Kevin en Jonathan Borlée, Charline Van Snick, Joachim Bottieau, Félix Denayer, Tom Boon, Anne Zagré, Glenn Surgeloose, Fanny Lecluyse, Kenny De Ketele, Jolien D'Hoore, Gaëlle Mys, Jorik Hendrickx enz.

In de toekomst mag het project 'Be Gold' er trots op zijn een duwtje te hebben gegeven in de rug van atleten zoals:
Nafissatou Thiam, Tarik Moukrim, Julien Watrin en Dylan Borlée in atletiek,
Toma Nikiforov, Lola Mansour, Jérémie Bottieau en Sami Chouchi in judo,
Indra Craen, Laura Roebben, Si Mohamed Ketbi, Salaheddine Bensaleh in taekwondo.
In golf, Thomas Pieters. In tennis Kimmer Coppejans, Alison Van Uytvanck en de teams van -21 in hockey en beloftes in volleybal.

“Nu de meeste landen in de topsport aanzienlijke middelen vrijmaken voor de ontwikkeling en begeleiding van jonge toptalenten is het belangrijk dat de Belgische sport het gerealiseerde werk blijft voortzetten en jong sporttalent op een professionele manier en op lange termijn kan blijven opvolgen. We moeten ambitieuze, maar essentiële doelstellingen blijven bepalen (Top 8 op de OS) om in de competitiesport het allerhoogste niveau te kunnen bereiken”, besluit Didier Haller.