Logo of Team Belgium

Terugblikken op 20 jaar internationaal antidopingbeleid en de lijnen uittekenen voor de toekomst van zuivere sport: met die doelstelling kwamen vertegenwoordigers van de internationale sportwereld en overheden van 5 tot 7 november 2019 samen in het Poolse Katowice voor het Wereldcongres over Doping in de Sport. Dit congres werd georganiseerd door het Wereldantidopingagentschap (WADA) dat 20 jaar geleden werd opgericht.

Eén van de belangrijkste punten op de agenda was de stemming van de nieuwe versie van de wereldantidopingcode. Deze regelmatige herziening is nodig om tegemoet te komen aan de hedendaagse en toekomstige uitdagingen (zoals fenomenen als gendoping) die er zijn in de strijd voor een zuivere sport en voor de bescherming van de rechten van zuivere atleten.
De nieuwe code zal officieel in werking treden op 1 januari 2021. Naast de Code werden ook verschillende Internationale Standaarden, die samen met de Code het internationaal juridisch kader vormen, aangenomen. Deze documenten zullen nu vervolgens door de verschillende gemeenschappen in België omgezet worden in verschillende decreten en besluiten.

Er zijn verschillende belangrijke wijzigingen in de code ten opzichte van de huidige versie van 2015. Een volledig overzicht alsook de tekst van de code zijn beschikbaar op de website van het WADA. Eén belangrijk aspect is zeker de prominentere rol voor preventie en educatie. Hiervoor werd ook een aparte Internationale Standaard opgesteld.

Antidopingagentschappen uitgenodigd op Team Belgium jeugdstage
Voor het BOIC is de promotie van een zuivere sport en de ondersteuning van zuivere atleten eveneens van zeer groot belang. Zo werden de verschillende antidopingagentschappen in België recent nog uitgenodigd op de jeugdstages in Vittel en Mulhouse om jonge atleten te informeren.

Verkiezingen
Op het Wereldcongres werden ook de kandidaturen van de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter van WADA officieel gestemd. Zo werd de huidige Poolse minister van sport en toerisme, Witold Banka, gekozen als nieuwe voorzitter. De Chinese tweevoudig olympisch kampioene in shorttrack, Yang Yang, werd aangesteld als nieuwe ondervoorzitter van het WADA. Zij werden beiden verkozen voor een periode van 3 jaar vanaf 1 januari 2020.