Logo of Team Belgium

Het deelnemersveld voor het EK roeien in het Poolse Poznan, door de coronapandemie de enige grote afspraak van het jaar, telt vier Belgische boten. Tim Brys en Niels Van Zandweghe gaan dit weekend voor eremetaal in de dubbeltwee lichtgewichten, Pierre De Loof en Ruben Claeys gaan hun kans in de gewone dubbeltwee, Tibo Vyvey roeit de skiff lichtgewichten en de para-skiffer Louis Toussaint in PR1.

Voor Brys en Van Zandweghe wordt het de eerste wedstrijd sinds het WK in augustus 2019 in Linz. Daar versierden ze met een zevende plaats een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. In Poznan willen ze minstens een A-finale, maar ook een medaille zit erin. Ook de vijftien andere deelnemers kwamen lang niet in actie en dus is het moeilijk de concurrentie in te schatten. De Ierse wereldkampioenen zijn er alvast niet bij. De Duitsers, de Italianen en de Belgen lijken de belangrijkste medaillekandidaten. Dat was twee jaar terug ook het podium van het vorige EK in Luzern. 

De Loof en Claeys, in 2017 vijfde op WK voor beloften en een jaar later elfde op het EK, willen in Poznan ontdekken hoeveel progressie ze gemaakt hebben in de dubbeltwee. Frankrijk, Polen en Duitsland zijn de favorieten. De Loof en Claeys hopen zich nog als tweede Belgische boot te plaatsen voor de Spelen. Dat moet in mei 2021 gebeuren in het Zwitserse Luzern, waar dan de laatste olympische kwalificatieregatta's plaatsvinden. 

De 19-jarige Tibo Vyvey is één van de jongste deelnemers in de skiff lichtgewichten, geen olympische categorie. Vorige maand kroonde hij zich in Duisburg samen met Marlon Colpaert nog tot Europees kampioen in de dubbeltwee bij de beloften. In Poznan is hij vooral om ervaring op te doen, een plaats in de halve finales is zijn doel. Het EK zou aanvankelijk begin juni plaatsvinden, maar werd wegens de wereldwijde gezondheidscrisis afgelast. 

Publiek wordt niet toegelaten in Poznan en alle deelnemers worden op COVID-19 getest. De reeksen en de herkansingen worden vrijdag geroeid, de halve finales en de C- en D-finales zaterdag, de A- en B-finales zondag.

Belga