Logo of Team Belgium

Op 23 juni viert de Olympische Beweging wereldwijd haar Olympic Day. Die dag wordt ieder jaar gevierd om de Olympische Beweging en haar Olympische waarden te promoten. Het thema voor dit jaar is “Let’s Move”. Het BOIC en Team Belgium vieren mee.  

"Let’sMove" wil samen met het WHO de nadruk leggen op de positieve impact die sport heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid en de wereld inspireren om elke dag meer te bewegen.  

De wereld beweegt sneller dan ooit, maar mensen bewegen minder. Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de vier volwassenen en meer dan 80 procent van de jongeren niet voldoen aan de aanbevolen minimale activiteitsniveaus die nodig zijn voor een optimale gezondheid (WHO, 2022). Dat komt o.m. door een gebrek aan tijd, nochtans is dagelijks slechts 30 minuten bewegen een aanzienlijk voordeel voor een gezond hart, lichaam en geest. 

Team Belgium atleten "moven” mee 

Op Olympic Day zullen ook heel wat Team Belgium atleten via een digitale uitnodiging van het IOC samen met andere olympische atleten van overal ter wereld,  bewegen gedurende 30 minuten en deelnemen aan een digitale workout van “Let'sMove”.   

 U kan ook meedoen! Surf naar Olympics.com en volg de instructies.  

 Let's Move en inspireer de wereld om te volgen! 

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: “Op deze Olympische Dag vieren we de missie van de Olympische Beweging om de wereld een betere plek te maken door sport. Sporten  houdt onze geest en lichaam sterk en gezond. Sport inspireert om altijd ons best te doen, het laat ons dromen, zorgt voor vreugde en brengt ons samen.  Ik wens iedereen een fantastische Olympic Day.” 

Geschiedenis van de Olympische Dag  

Het was in 1947 tijdens de 41e Zitting van het Internationaal Olympisch Comité in Stockholm dat dokter Gruss, IOC-lid in Tsjecho-Slowakije, een verslag indiende over een viering van de Wereld Olympische Dag, die in de eerste plaats een dag zou zijn om de Olympische gedachte te promoten. Het project werd enkele maanden later goedgekeurd ter gelegenheid van de 42e IOC-zitting in St. Moritz in januari 1948. De Nationale Olympische Comités (NOC's) werden belast met de organisatie van dit evenement en kregen het verzoek een datum tussen 17 en 24 juni te kiezen, ter viering van de oprichting van het Internationaal Olympisch Comité aan de Sorbonne in Parijs op 23 juni 1894, waar Pierre de Coubertin de Olympische Spelen nieuw leven inblies.  

 De eerste Olympische Dag  

De eerste Olympische Dag werd gevierd op 23 juni 1948. Bij die gelegenheid bracht Sigfrid Edström, de toenmalige voorzitter van het IOC, een boodschap over aan de jongeren van de wereld. Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Canada, Zwitserland, Groot-Brittannië, Uruguay, Venezuela en België organiseerden in hun respectieve landen een Olympische Dag.