Logo of Team Belgium

Donderdag was een topdag voor de Red Lions en voor golfers Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts. David Goffin en Toma Nikiforov verging het minder goed. Een overzicht van de Belgische prestaties...

Thomas Pieters is goed begonnen aan het olympisch golftornooi. Hij werkte zijn eerste ronde af in 67 slagen, vier onder par. Pieters is daarmee terug te vinden op een gedeelde vierde plaats. Nicolas Colsaerts realiseerde een ronde in 68 slagen, drie onder par. Daarmee staat hij op een gedeelde negende plaats. "Vanaf de eerste hole verliep alles volgens plan", aldus Pieters. "Ik ben tevreden. Als je drie of vier over (par) noteert, lig je er eigenlijk al een beetje uit. Daarom ben ik blij dat ik nu een goeie start heb genomen."

De Belgische hockeymannen (FIH 6) hebben ook hun vierde wedstrijd met 3-1 gewonnen van Spanje (FIH 11). Bij de rust stond het al 3-0 in het voordeel van de Belgen. De Red Lions, met de herstelde Tom Boon, kwamen in het Olympic Hockey Centre al snel op voorsprong via Cédric Charlier. In het begin van het tweede kwart verdubbelde Emmanuel Stockbroekx de score. Vijf minuten later trof Charlier voor de tweede keer raak. In het derde kwart lukte Pau Quemada de aansluitingstreffer na een strafcorner, waarna er niet meer gescoord werd.

DAVID GOFFIN OUT TEGEN THUISSPELER

Voor David Goffin (ATP 13) eindigde het olympisch tennistornooi in de achtste finales. De 25-jarige Luikenaar, het achtste reekshoofd, ging in de achtste finales na 1 uur en 59 minuten in twee sets met 7-6 (12/10) en 6-4 onderuit tegen de drie jaar oudere Braziliaan Thomaz Bellucci (ATP 54).

TOMA NIKIFOROV STRANDT IN ACHTSTE FINALES

Toma Nikiforov (IJF 9) begon in de klasse tot 100 kilogram goed aan zijn olympisch judotornooi met een zege met ippon tegen de Iraniër Javad Mahjoub (IJF 27). Maar in de 1/8ste finales verloor onze landgenoot kansloos, ook met ippon, van de Georgiër Beka Gviniashvili (IJF 13). Nikiforov kroonde zich in april tot vice-Europees kampioen, vorig jaar pakte hij brons op het WK en de Europese Spelen (toen ook het EK), maar in Rio zat een medaille er helaas niet in.

GEEN HALVE FINALES VOOR ZWEMMERS

Zwemmers Jasper Aerents en François Heersbrandt zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. In het Olympics Aquatics Stadium tikte Aerents in de zevende reeks aan in 22.61. Daarmee werd hij zevende en laatste in zijn reeks en bleef hij ver boven zijn persoonlijk record (22.17). Heersbrandt was in de achtste reeks met 22.58 in zijn reeks eveneens zevende (en voorlaatste). Zijn persoonlijk record is ook 22.17.

VERWIMP NIET NAAR GRAND PRIX SPECIAL

Amazone Jorinde Verwimp heeft zich in de dressuurcompetitie niet kunnen plaatsen voor de Grand Prix Special. Ze beëindigde de eerste kür met 70.771% op de 35ste plaats.

Wilde de 21-jarige Verwimp een ticket voor de Grand Prix Special van vrijdag pakken, dan moest ze in de Grand Prix in de top acht eindigen bij de amazones die niet met hun landenploeg een ticket voor de GP Special veroverden. Dat lukte haar jammer genoeg niet.

LIANNE TAN VERLIEST HAAR EERSTE GROEPWEDSTRIJD

Badmintonster Lianne Tan heeft haar eerste groepswedstrijd op het olympisch badmintontoernooi bij de vrouwen niet kunnen winnen.

In groep E ging Tan, de nummer 68 van de wereld, met 2-1 (21-17, 20-22 en 21-14 na 62 minuten) onderuit tegen de Amerikaanse Iris Wang, nummer 37 op de wereldranglijst. Na een zwakke start in de eerste set knokte de 25-jarige Tan zich toch terug in de wedstrijd, maar na 23 minuten moest ze de eerste set toch met 21-17 aan de Amerikaanse laten.

Na set twee was alles te herdoen, want Lianne Tan trok er na een spannende strijd met 20-22 aan het langste eind. In de beslissende derde set was de Amerikaanse duidelijk sterker: 21-14. In haar tweede groepswedstrijd neemt Lianne Tan het vrijdag op tegen de regerende olympische kampioene Li Xuerui (BWF 3) uit China. Zondag is haar laatste groepswedstrijd, tegen de Portugese Telma Santos (BWF 71). Enkel de groepswinnaars stoten door naar de eindfase.

"Het was een bijzonder zware wedstrijd", vertelde Lianne Tan na afloop. "We zijn twee kleine speelsters, dus waren er heel wat rally's (gemiddeld 13 slagen per punt, met een maximum van 39 slagen, red). Op het einde ging ik fysiek onderuit. Ik ben vooral teleurgesteld omdat ik echt mijn eerste wedstrijd hier wou winnen. Daartoe heb ik ook mogelijkheden gehad, maar door de wind lag de foutenlast te hoog bij mij. Daar moet ik de volgende wedstrijden rekening mee houden. Als ik alles samentel, heb ik hier wel een goede wedstrijd gespeeld."