Logo of Team Belgium

Sport is niet alleen een gezonde bezigheid, het heeft ook veel andere voordelen. Er zijn echter veel minder meisjes dan jongens die sporten tussen 12 en 18 jaar. Van 4 tot 12 jaar gaat het gelijk op, maar daarna zie je veel meisjes stoppen met sport. De Game Changers Kim Gevaert, Tia Hellebaut, Gella Vandecaveye, Evi Van Acker, Kimberly Buys, Gitte Haenen, Elfje Willemsen, Nicky Degrendele en Ann Wauters willen acties opzetten om meisjes van alle achtergronden en leeftijden aan te moedigen om aan sport te doen.

Organisaties zoals het Internationaal Olympisch Comité en de Verenigde Naties zijn vastberaden om meer meisjes aan het sporten te krijgen. De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, zei hierover: “Sport geeft meisjes en vrouwen zelfvertrouwen. Met name in landen waar vrouwenrechten nog geen echte prioriteit zijn is het een enorm voordeel om deze groep te kunnen overtuigen om een sport uit te oefenen.”

Hieronder geven de Game Changers 5 redenen waarom ze graag meer meisjes zien sporten:

1. Sport leert meisjes toewijding, discipline en onafhankelijkheid.

“Uit mijn sportcarrière heb ik in feite alles geleerd,” zegt voormalig olympisch bobsleester Elfje Willemsen. “Doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen, omgaan met stress, werken in teamverband, werken met deadlines, het positieve blijven zien, harde beslissingen kunnen nemen.

2. Sport geeft zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld.

Als je gaat sporten krijg je een gezonder en fitter lichaam en dat geeft meer zelfvertrouwen.

“Sport heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en heeft me discipline en volharding geleerd,” volgens atletieklegende en olympisch kampioene Kim Gevaert. ”Sport heeft van mij een beter mens gemaakt!”

3. Meisjes die sporten presteren beter op school.

Sport maakt je op korte termijn moe, maar gaat je op de middellange termijn juist veel meer energie geven. Het is bewezen dat sport het geheugen en het concentratievermogen verbetert. Meisjes die sporten, moeten zichzelf organiseren en hun werk goed plannen.

Evi van Acker won brons in het zeilen op de Spelen in 2012: “Ik heb geleerd dat je door hard werken en dicht bij jezelf te blijven je doelen kan bereiken.”

4. Meisjes leren vaardigheden die ze in hun latere leven nodig hebben.

Gitte Haenen is para-atlete die 2 medailles won op het meeste recente WK:Als kind heb ik door sport voor mezelf en anderen leren opkomen, samenwerken, respect leren hebben voor anderen en zoveel meer.”

Olympisch zwemster Kimberly Buys vult aan: “Ik heb geleerd met verschillende soorten mensen met elk hun eigen persoonlijkheid om te gaan. Om in een team te werken en ieder zijn sterke kant te ontdekken en zijn/haar hulp in te schakelen indien nodig.”

“Passie, doorzettingsvermogen, discipline, volharden, samen strijden voor een doel, met verlies leren omgaan, veerkracht … Zoveel waarden, zoveel levenslessen die ik geleerd heb,”

aldus basketbalster Ann Wauters.

5. Sport helpt met stress en druk om te gaan en sociale contacten te leggen.

Judolegende Gella Vandecaveye nam deel aan vier Olympische Spelen: “Je leert relativeren en om nooit te panikeren. Alles in het juiste perspectief zetten en leren omgaan met stress en verwachtingen, dat heeft me gevormd.”

Olympisch kampioene hoogspringen Tia Hellebaut zegt: “Ik was als kind erg verlegen en onzeker, de sport heeft dat veranderd. Ik had iets gevonden wat ik goed kon, voelde me zekerder en werd dan ook socialer.”

Toegang tot elke sport

Naast het aanmoedigen van meisjes om te sporten moet elke sport ook toegankelijk worden. Bepaalde sporten worden nog als ‘jongenssporten’ gezien. Daar moet ook verandering in komen volgens Nicky Degrendele, voormalig wereldkampioene keirin, traditioneel een sport door mannen beoefend.

“Graag ben ik een voorbeeld voor de jeugd om een eerste stap te zetten in mijn discipline op de baan. Meisjes willen deze discipline vaak niet beoefenen omdat ze er te gespierd van worden waardoor ze zich mannelijker zullen voelen of anders worden aangekeken/aangesproken en dit schrikt vaak af.”

“Je moet doen wat je graag doet en waar je gelukkig van wordt en deze boodschap wil ik verspreiden om meisjes gerust te stellen dat verandering en je dromen volgen samen gaan en dat het OK is om er anders uit te zien.“

Voor meer inspiratie en informatie: www.empoweringwomeninsports.com