Logo of Team Belgium

Vincent Kompany zet een punt achter zijn professionele carrière en vervangt Franky Vercauteren als nieuwe coach van zijn huidige ploeg Anderlecht, waar hij z’n carrière ook startte.

Zo komt er voor Kompany een einde aan een rijkgevulde profcarrière van zeventien jaar. Kompany is altijd kind aan huis geweest bij RSCA, zijn jeugdclub. Meer dan zeventien jaar geleden ondertekende hij er zijn eerste profcontract en niet veel later, op 30 juli 2003, in de Champions League-voorronde tegen Rapid Boekarest, vierde hij er op amper zeventienjarige leeftijd zijn debuut. Niet eens een jaar later volgden de eerste onderscheidingen met de Ebbenhouten Schoen en de trofee voor Jonge Profvoetballer van het Jaar. De ultieme bekroning volgde begin 2005, toen hij de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen.

In de zomer van 2006 trok hij met twee landstitels op zak naar Hamburg SV. Twee jaar later bood Manchester City hem een contract aan. In elf seizoenen won hij er, op de Champions League na, alles wat er te winnen viel en groeide hij ondanks zijn blessuregevoeligheid uit tot een van de meest gerespecteerde centrale verdedigers in de Premier League.

Na elf seizoenen liet hij in 2019 in een open brief via sociale media weten te stoppen bij Manchester City. Anderhalf uur later kondigde hij aan dat hij speler-coach zou worden van RSC Anderlecht.

Peking 2008
Liefst 89 keer droeg hij het shirt van het nationale elftal, waarin hij vier keer scoorde. Vincent Kompany nam deel aan de WK’s van 2014 en 2018, maar miste het EK in 2016 door een blessure. In 2008 was hij er erbij toen België vierde werd op de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Peking.

Bedankt voor alle grote momenten! Veel succes in je nieuwe carrière!