Logo of Team Belgium

Vincent Vanasch, de doelman van de nationale hockeyploeg, zet zijn carrière vanaf volgende zomer verder in Duitsland. Hij stapt dan van Waterloo Ducks over naar Rot-Weiss Köln, zo maakte hij maandag bekend. Vanasch, die twee keer werd verkozen tot beste doelman ter wereld, en voor de derde keer genomineerd is, wil uit zijn comfortzone treden voor de volgende olympiade.

"Ik was op zoek naar een laatste grote uitdaging in mijn carrière en ik was nieuwsgierig om in een nieuwe competitie te spelen", zegt de 32-jarige Vanasch. "De cultuur, de visie en de ambitie van Rot-Weiss Köln hebben mij snel overtuigd om deze stap te zetten. Op het veld heb ik maar een doel: samen met het team de Duitse competitie en de Euro Hockey League winnen (wat hij in 2019 met Waterloo deed, red). Naast het terrein kijk ik ernaar uit om de Duitse cultuur te leren kennen en vele nieuwe vriendschappen te sluiten." 

Vanasch werd in 2017 en 2018 uitgeroepen tot beste keeper van de wereld en ook voor 2019 is hij genomineerd voor de FIH Hockey Stars Awards. Met de Red Lions is 'The Wall' regerend wereld- en Europees kampioen en viceolympisch kampioen. Bij Keulen neemt de Brusselaar de plaats in van de Duitse international Victor Aly, die volgend seizoen bij Hamburg aan de slag gaat. 

"Vincent moest ons sportief niet meer overtuigen, zijn prestaties en ervaring spreken voor zich", zegt Keulen-trainer André Henning. "Hij heeft ons in de onderhandelingen begeesterd met zijn nuchterheid, zijn extreme zegedrang en zijn zin om het team met hard werken naar succes te leiden." 

"In Keulen zal ik mijn club en de nationale ploeg combineren net zoals de Red Lions die in Nederland spelen," aldus Vincent Vanasch. "Dat betekent dat ik in het begin van de week bij de nationale ploeg train en aan het einde van de week naar mijn club trek voor de trainingen en wedstrijden. Bovendien is Keulen niet ver: 1u55 rijden."

Vanasch ondertekende een contract voor vier jaar maar de samenwerking kan na elk seizoen worden stopgezet. "Ik heb altijd gezegd dat ik na Tokio mijn carrière bij de nationale ploeg wil verder zetten", legt Vanasch uit. "Met de nieuwe olympiade die in september begint, had ik nood aan een nieuwe uitdaging en een nieuw project. De ambitie en de cultuur van Rot-Weiss Keulen hebben mij verleid."

(met Belga)