Logo of Team Belgium

Voor het eerst nemen ook jonge voetballers deel aan de herfststage die het BOIC jaarlijks organiseert voor jonge topsporttalenten. De voetbalbond neemt deel met zijn “Future Team”, de U-16. Een gesprek met David Penneman, de Assistant Coach Youth National Team en National Coordinator Future Teams Belgium.

David Penneman : “We hebben een aantal doelstellingen met onze U-16 ploeg die voor het eerst zal bestaan uit jongens uit 2 leeftijdscategorieën namelijk 2003/2002. Deze selectie is samengesteld uit enkel spelers die laat matuur zijn. Deelnemen aan de BOIC-stage heeft voor ons als uniek doel om over de sporten heen te kijken in de praktijk. We willen de horizont van onze spelers verruimen, op niveau van lifestyle, verschillende trainingswijzen en op gebied van gedrag in de vorm van topsportattitude. Een andere doelstelling is het creëren van een groep spelers die de overtuiging en drive zal hebben om op termijn te concurreren voor een selectie in onze beloften ploeg met kans op deelname in het Olympische elftal.”

Een ploegsport die deelneemt aan de Team Belgium stage geeft uiteraard een bijkomende dynamiek aan de stage. Hoe wil het Future Team een toegevoegde waarde zijn voor deze stage, vroegen we aan de assistant coach.

David Penneman : “Onze futureselectie kan een toegevoegde waarde bieden naar inkijk in manier van voorbereiden, trainingswijze, wedstrijdbesprekingen en nabesprekingen, de begeleiding door een mental coach. We zullen onze professionele manier van werken trachten te delen met de andere atleten en hun coachen. Maar wij - en daarmee bedoel ik de atleten maar ook de coachen en trainers - zullen zeker ook openstaan om een kijkje te nemen hoe andere sporten en atleten tewerkgaan.”

De basis van de selectie waarmee de Rode Duivels deelnamen aan het WK werd tien jaar geleden gelegd in Peking, tijdens de Olympische Spelen. Het Belgisch elftal werd in 2008 met onder meer Jan Vertonghen, Vincent Kompany en Thomas Vermaelen vierde op de Olympische Spelen. Is het Future Team ook zo’n gouden generatie ?

David Penneman : “Voor spelers binnen de selectie van ons nieuwe Be Gold project zal 2020 te snel komen. Maar we zullen ons richten op 2024 waar onze spelers hun achterstand in maturiteit moeten bijgewerkt hebben. Dit doen we binnen het Be Gold project door een individuele opvolging en begeleiding van spelers. Tegelijkertijd organiseren we een collectief van activiteiten met dezelfde professionele structuur en omkadering als onze huidige nationale jeugdploegen. Op dit moment zijn onze spelers high potentials maar eerder low performers door hun achterstand in maturiteit, op termijn moeten we als doel hebben om dus high potentials en high performers te vormen.”