Logo of Team Belgium

Op nationaal niveau werd Arturo Di Giacomo door spelers, coachen en journalisten tot 6 maal toe verkozen tot beste scheidsrechter. Op Europees niveau floot hij aanvankelijk Europese finales bij de jongeren, daarna de champions league ( finales ) en uiteindelijk floot hij op internationaal niveau wereldkampioenschappen, world leagues, grand prix, world cups, …. Vandaag is hij geselecteerd om op te treden als scheidsrechter van het Olympisch volleybaltornooi : “Zoals voor vele atleten, zijn de Olympische Spelen ook voor mij de ultieme droom die werkelijkheid wordt.”

Arturo Di Giacomo wordt 55 tijdens de Olympische Spelen van Rio, is gehuwd en vader van 3 volwassen kinderen en is afgevaardigd bestuurder van zijn eigen bedrijf.

Het volleyballen zat Arturo Di Giacomo al van jongsaf in het bloed. Tijdens de middelbare school speelde hij volleybal in tweede nationale. Daarna is hij bij het ADEPS trainingscursussen gaan volgen en werd hij trainer ook in tweede nationale.

Toen hij 21 was vroeg zijn toenmalige club of hij een cursus scheidsrechter wou volgen. Hij heeft dat ook gedaan, deed het graag en wijdde zich daarna volledig aan de arbitrage om een hoger niveau te kunnen bereiken.

“Een carrière als scheidrechter is in eerste plaats mogelijk dankzij de steun van familie en gezin, maar vergt ook constant hard en veel werk. Praktijk en theorie zijn even belangrijk. Om de verschillende spelsituaties te kunnen managen moet de scheidrechter zowel psychologisch als fysisch goed getraind zijn. Een scheidrechter is de ‘manager’ op het terrein, hij managet de spelers maar mag nooit vergeten dat het de spelers zijn die de ‘show’ maken.”


Geselecteerd worden als scheidsrechter voor een Olympisch tornooi, wat doet dat met een mens ? vroegen wij aan Arturo Di Giacomo.

“Ik ben natuurlijk fier dat ik geselecteerd ben. Voor mij heeft deze selectie twee objectieven: het Belgisch volleybal promoten en een uitstekende performance neerzetten.

Het Belgisch volleybal zit in een positieve spiraal en krijgt internationale erkenning. Vandaar dat ook de Belgische internationale arbitrage geapprecieerd wordt. Het een gaat niet zonder het ander. Ik wil graag mijn federatie bedanken voor de steun bij mijn selectie voor de Olympische Spelen en de reacties van mijn collega’s die mij diep hebben getroffen.”

In alle sportfederaties is er een nijpend tekort aan jonge scheidsrechters. Scheidsrechters worden op praktisch maar evengoed op theoretisch vlak beoordeeld. Waar moet een goed scheidsrechter aan voldoen?

“Een goed scheidsrechter moet de spelsituatie controleren en evalueren in een geest van gelijkheid en integriteit, hij moet zich voortdurend in vraag stellen.

Van een scheidsrechters wordt een uitstekende regel- en procedurekennis verwacht, reageren onder druk, goed kunnen communiceren, beoordelen, gevoel hebben voor de wedstrijd. Maar een goede verstandhouding met de spelers en de coaches, een positieve houding en een goede uitstraling zijn net zo belangrijk.”


Commissie Officials van het BOIC

“Op dit ogenblik hebben reeds 11 Belgische officials hun selectie verdiend voor Rio 2016. Wij hopen af te sluiten op een vijftiental.”, zegt Sven Serré voorzitter van de Commissie Officials van het BOIC.

Eerder had Team Belgium News reeds een gesprek met Laurine Delforge. Zij is 25 jaar oud en daarmee waarschijnlijk één van de jongste scheidsrechter geselecteerd om het Olympisch hockeytornooi te arbitreren.