We spraken met BMX’ster Elke Vanhoof, de negenvoudig Belgisch kampioene die 6e werd op de Olympische Spelen in Rio, over haar keuze om BMX te gaan doen en over haar ervaring als vrouw in wat traditioneel als een mannensport wordt gezien.
Hoe ben je met BMX begonnen?
Ik was een heel actief kind en heb veel sporten geprobeerd. Toen ik 8 jaar was, kwam er een BMX-parcours bij ons in de buurt. Mijn ouders hebben toen een BMX-fiets voor mij gekocht. Ik kon dat vrij goed dus ik ben meer gaan trainen en ben toen aan wedstrijden mee gaan doen. Eerst in België, later ook in het buitenland.
Het werd een familiesport, we gingen met z’n allen, eerst in een caravan en later in een mobilhome toen ik bij het nationale team zat.
Wat is jouw ervaring als meisje/vrouw in wat traditioneel vaak gezien wordt als een mannensport?
In het begin reed ik alleen maar met jongens want er waren maar een paar andere meisjes in heel België die aan BMX deden. Ik was dus niet anders gewend en vond dat normaal, de jongens ook. Het was goed voor mijn ontwikkeling, want ik deed alles wat de jongens ook deden en dat maakte me sterker. Het is zeker geen nadeel om dat van kleins af aan te doen. De jongens vonden het ook normaal, we waren een groep vrienden. Nu zijn er internationaal veel meer meisjes die aan BMX doen.
Krijg jij dezelfde kansen als mannen in jouw sport?
Ik ben momenteel de enige Belgische atleet op dit niveau dus ik kan niet vergelijken. Ik heb alles wat ik nodig heb en een contract bij defensie. In het BMX’en mannen en vrouwen hetzelfde verdienen op het vlak van prijzengeld.
Zijn vrouwen en mannen mentaal even sterk?
Ik denk dat vrouwen zelfs sterker zijn, dat is volgens mij ook bewezen. Mannen zijn natuurlijk fysiek sterker en als je een mannelijke en vrouwelijke BMX’er naast elkaar zou zetten, dan zou de man winnen. Maar mentaal denk ik dat vrouwen op zijn minst even sterk zijn.
Zie jij jezelf als rolmodel en als iemand die meer meisjes kan aanmoedigen om aan BMX te doen?
Zeker, ik ben zelf ook aan het coachen en doe ‘girls only’ clinics. Ik merk dat clubs ook meer aandacht besteden aan het aantrekken van meisjes en dat is positief.
Zijn er vrouwelijke coaches in BMX?
Er zijn er wel een paar maar uiteindelijk heel weinig als je vergelijkt met andere landen. De rijdsters die nu stoppen willen wel coach worden. Vrouwelijke coaches trekken niet alleen meisjes maar ook jongens aan. Ik ben zelf ook met de trainerscursussen bezig maar voor mijn Trainer B moeten ze het eigenlijk nog ontwikkelen dus dat kan jaren duren. Het zou goed zijn om de trainerscursussen, zeker voor topsporters, te vereenvoudigen en verkorten omdat we alle technische kennis al hebben.
Zijn er acties die jij graag zou zien om meer meisjes/vrouwen aan het BMX’en te krijgen, zowel als rijdsters maar ook als coach?
We moeten meer publiciteit krijgen voor het BMX’en, dat heeft de grootste aantrekkingskracht. Als het op tv en sociale media verschijnt dan trekt dat nieuwe rijders aan, ook meisjes. De wielerbond heeft na het sterke optreden van de Belgische wielrensters tijdens de Olympische Spelen in Rio een “Women’s Cycling Fan Day” georganiseerd. Dat soort evenementen maken het makkelijk voor meisjes om met de sport kennis te maken.
In de VS hebben ze een basispakket voor BMX waar alles in zit wat je nodig hebt om aan de sport te beginnen. Dat is iets wat hier wellicht ook kan werken, om de drempel verder te verlagen voor meisjes om BMX te proberen. Misschien met sponsors die de kosten van zo’n pakket verder kunnen verlagen.
Het belangrijkste is toch de media en de marketing, meisjes moeten een sport zien om die stap te zetten.