Logo of Team Belgium

Op 25 maart viel met de traditionele sluitingsceremonie het doek over de 15e wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in het Finse Vuokatti. Team Belgium nam er deel met drie atleten: skiester Nore Kerkhofs (parallel slalom) en shorttrackers Warre Noiron en Aleyándro Rivero Maerschalk (500 m, 1.000 m en 1.500 m). Warre Noiron mocht de Belgische vlag dragen tijdens de slotceremonie. 

Deelnemers aan het EJOF in het shorttrack zijn geboren tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2006. Aleyándro is geboren in februari 2006, Warre is één jaar ouder. Op gebied van spierontwikkeling en maturiteit maakt dat éne jaar op die leeftijd het verschil en dat uit zich ook in de prestaties. De sterkere shorttrackers in Vuokatti waren allen ouder dan Aleyándro en Warre. 
 
Rudy Lahor, chef de mission: “Warre bevestigde dat hij een veelbelovende shorttracker is. Hij maakt ook deel uit van het Be Gold project. Hij stond in zijn discipline drie keer in de top 8, en telkens in de B-finale. Hij heeft zich trouwens ook gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen junioren van volgend jaar. 
 
Aleyándro heeft op korte tijd heel veel progressie gemaakt, hij behaalde één keer de halve finale en dat ligt, gezien zijn leeftijd, geheel binnen de verwachtingen 

De leeftijdsgroep in het skiën is geboren tussen 2003 en 2004. 
Nore is van oktober 2004 en ook eerstejaars, ze verloor in de parallelle slalom tegen de Duitse in de eerste ronde, maar op basis van haar tijd eindigt ze uiteindelijk op een 23e plaats. Een mooi resultaat voor Nore.  
Wegens de coronamaatregelen heeft Nore gedurende een jaar niet kunnen skiën. Voor landen zoals Oostenrijk was dit bijvoorbeeld niet het geval. 

Rudy Lahor: “Zowel Nore, Warre als Aleyándro hadden reeds deelgenomen aan internationale wedstrijden, maar met het EJOF ontdekten ze toch wel een multidisciplinaire competitie van een andere omvang. Aan het EJOF in Vuokatti namen 40 landen deel. Een ideale gelegenheid om zichzelf te meten met een sterke concurrentie. Het EJOF is een stimulans, een prikkel in hun prille carrière op een moment dat er veel andere prikkels zijn die hen kunnen afleiden. 

Hoe onze drie jonge toptalenten het EJOF ervaarden? Dat vertellen ze u hieronder zelf: 

Warre: “Alle doelen, die we op voorhand hebben gesteld, heb ik behaald met 3 top 8-plaatsen en enkele persoonlijke records. Deze week heeft mij doen inzien dat we goed bezig zijn met trainen. Als ik zo verder doe, komt het zeker goed.” 

Nore: “Ik heb er echt van genoten. Tijdens de competities heb ik mijn ding kunnen doen en ik ben tevreden over mijn wedstrijden. Daarnaast heb ik hier andere sporten leren kennen, andere mensen en culturen. Ik ben weer een mooie ervaring rijker.” 

Aleyándro: “Het is fijn om aan zo’n groot internationaal event te kunnen deelnemen. Door mijn jonge leeftijd heb ik nog een weg af te leggen om fysiek even sterk te worden als de beste deelnemers hier maar qua techniek zit het wel goed. Deze ervaring geeft me heel veel zin om verder te trainen.” 

Rudy Lahor: “Er wordt nu samengezeten door de coaches en de federaties van de verschillende sporten en atleten. Die maken een evaluatie op die achteraf met het BOIC en de verantwoordelijken van de gemeenschappen wordt besproken. Een belangrijke opdracht indien we onze jonge talenten optimaal willen begeleiden in de verdere ontwikkeling van hun carrière. Dat is het doel van het EJOF."