Logo of Team Belgium

Het BOIC dat een nieuwe podcast lanceert met atleten rond mentale gezondheid: wat was de aanleiding om dit te doen en waarom rond dit thema? Om hierop het antwoord te vinden, moeten we starten bij de atletencommissie van het BOIC.  

Emma Plasschaert, zelf lid van de atletencommissie, legt uit: “Het idee is inderdaad ontstaan vanuit de atletencommissie. We realiseerden ons immers dat er veel zaken zijn die je als atleet niet weet of beseft als je de eerste keer naar de Spelen gaat, maar die wel heel interessant zouden zijn om te weten. Aangezien er zoveel ervaring binnen Team Belgium zit, was de vraag: hoe kunnen we deze ervaring doorgeven aan andere atleten die voor de eerste keer naar de Spelen gaan.”  

“Na overleg met Els Snauwaert vanuit het Team Belgium Sports Psychology Network, hebben we dit gelinkt met omgaan met de stress van de Olympische Spelen. Els heeft onze praktische tips met behulp van experten wetenschappelijk onderbouwd en toespitst op mentale gezondheid en welzijn.” Zo spreekt de podcast niet alleen atleten aan. Emma Plasschaert: “Voor atleten die een eerste keer naar de Spelen gaan, maar bij uitbreiding voor alle Olympiërs en zelfs voor iedereen bij wie sport na aan het hart ligt, zijn dit super interessante gesprekken.” 

Het BOIC zette zijn schouders dan ook graag onder dit initiatief. Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC, legt uit: “Toen de atleten met dit idee bij ons kwamen, waren we meteen enthousiast. Samen met Els Snauwaert, hebben we dit project richting een podcast productioneel en inhoudelijk op de rails kunnen krijgen. Ik wil de atletencommissie en alle experten van het Team Belgium Sports Psychology Network dan ook bedanken voor de prima samenwerking.” 

“Het resultaat is een podcast met tweeledig doel. Enerzijds willen we natuurlijk dat atleten hun verhalen kunnen delen, zodat ze andere atleten kunnen inspireren of helpen bij toekomstige uitdagingen. Anderzijds mikken we ook op onze Team Belgium fans. Hen laten kennis maken met de persoon achter de atleet kan die connectie tussen fans en atleten alleen maar versterken. De doorvertaling van deze anekdotes naar praktisch advies, door de experten die aan het woord komen, zorgt ervoor dat iedereen wel iets voor zichzelf kan herkennen in de ervaringen van onze Olympiërs.”  

“Dat verschillende atleten van Team Belgium en Paralympic Team Belgium wilden meewerken, draagt bij aan de kracht van dit initiatief. Deze podcast staat symbool voor wat we als Team Belgium willen brengen: kwaliteitsvolle content rond relevante maatschappelijke thema’s. Of er een vervolg komt? Laat ons eerst genieten van deze afleveringen.” 

Emma Plasschaert komt zelf aan het woord in een van de afleveringen. Ze getuigt: “Ik ben heel blij dat ik ook zelf mee mijn schouders onder zoiets kan zetten. Ik hoop vooral dat mijn eigen ervaringen iets bij andere mensen kan teweegbrengen; dat ze iets kunnen betekenen. En uiteraard hoop ik dat mensen willen doorluisteren tot de laatste aflevering.”