Logo of Team Belgium

Zeiler Wannes Van Laer begint over enkele dagen aan zijn derde Olympische Spelen. "Ik ben er klaar voor. Ik heb een extra jaartje tijd gehad om mij voor te bereiden en de zin is enorm om er nu aan te beginnen", zegt hij donderdag aan de baai van Enoshima, waar de olympische zeilcompetities plaatsvinden.

Van Laer kreeg pas op het laatste moment dankzij een reallocatie zekerheid over deelname aan de Olympische Spelen. "Het was spannend. Ik wist wel dat er een kansje bestond dat ik zou mogen gaan en dus ben ik altijd blijven doortrainen alsof ik op de Spelen zou staan" legt hij uit.

Bij zijn debuut in Londen in 2012 werd Van Laer in de Lasercategorie 34e. Vier jaar later eindigde hij in Rio de Janeiro als zeventiende. "Ik ben intussen een betere zeiler geworden. Ik ben meer allround, kan in alle omstandigheden mee met de top. Het ziet ernaar uit dat we hier wel wat wind zullen hebben. Hoe meer variatie, hoe beter voor mij. Als ik rustig blijf en geen materiaalpech ken, zou het wel goed moeten gaan."

Op welke plaats Van Laer hoopt, laat hij in het midden. "Ik wil beter doen dan in Rio. Ik wil elke dag uit het water komen met het besef dat ik alles heb gegeven. Op het einde van de week zullen we dan zien hoe ver ik geraak. "

Van Laer vormt het Belgische zeilteam in Japan met het 49er duo Isaura Maunhaut/Anouk Geurts en Emma Plasschaert in de Laser Radial. Vooral naar die laatste wordt als ex-wereldkampioene uitgekeken. "Het zijn haar eerste Spelen. Ze zal haar stress een beetje onder controle moeten houden maar ze gaat het sowieso goed doen. Zonder pech denk ik dat ze een medaille zal halen", stelt Van Laer.

"Voor de meisjes van de 49er is het een positieve verrassing dat ze hier zijn. Zij mikten eerder op Parijs 2024. Maar tijdens de lockdown hebben ze stevige stappen vooruitgezet en hun kwalificatierace in Lanzarote was prachtig. Ze hebben hun plaats meer dan verdiend. Wie weet zorgen ze voor een leuke verrassing en halen ze top acht."

Zal Van Laer er in 2024 nog bij zijn? "Zolang is het niet meer", lacht hij. "Ik voel mij nog steeds zeer goed. Mijn laatste testen waren de beste ooit. Fysiek heb ik niet het gevoel dat ik aan het verzwakken ben. Intussen blijf ik de ervaring opbouwen. Dus wie weet, waarom niet?"

Belga