Logo of Team Belgium

Stel dat de OS van Tokio niet in 2020 maar vandaag op 24 juli 2019 van start zouden gaan? Hoeveel atleten zou Team Belgium dan tellen, in hoeveel sporten? We vroegen het aan Olav Spahl, Elite Sport Directeur van het BOIC en chef de mission voor Team Belgium.

Op de Team Belgium website stelt het BOIC u onder de rubriek ‘atleten en teams’ de 205 atleten voor die kans maken op een selectie voor de Olympische Spelen van volgende zomer. 

7 selecteerbare atleten
Olav Spahl: “Daarvan zijn vandaag 7 atleten selecteerbaar. Die 7 atleten hebben tot nu toe de minima gehaald en voldoen dus aan de selectiecriteria. Het gaat over onze 2 toppers in de marathon Bashir Abdi en Koen Naert, Olympisch kampioene in de zevenkamp, Nafi Thiam. Verder hebben ook Fanny Lecluyse, Louis Croenen en Olympisch vice-kampioen Pieter Timmers die op dit ogenblik het WK in Zuid-Korea aan het zwemmen zijn, zich reeds kunnen selecteren voor Tokio 2020. En dan is er ook nog Emma Plasschaert die momenteel in het Japanse Sakaiminato haar wereldtitel verdedigt in de Laser Radial.

Voor een prognose van de totale delegatie , werken we op dit ogenblik met 3 verschillende aantallen: een minimum, een maximum en een cijfer daar tussen in zit.
Het minimum aantal is het aantal atleten dat de delegatie voor Rio 2016 telde, 102 atleten. Bij een maximumberekening komen we uit op het cijfer 252.
Alles hangt natuurlijk af van de selecties, de kwalificatiewedstrijden zijn nu volop aan de gang in de verschillende sporten. Komt daar nog bij dat er ook nog 5 ploegen in de running zijn om zich te kwalificeren voor de Spelen van volgend jaar: de dames van het basketbal, de dames en de heren van het hockey en het dames- en herenteam in volleybal. Stel dat al deze 5 ploegen zich plaatsen, dan zal dat het grote verschil uitmaken en geraken we zeker aan het maximum cijfer van 252 atleten.

30 sporten
“Indien we alle parameters in acht nemen, zou Team Belgium volgend jaar in Tokio in 30 sporten kunnen vertegenwoordigd zijn.
We houden hier natuurlijk ook rekening met de nieuwe sporten die op het Olympische programma staan. Vanaf 2020 zullen er immers ook medailles uitgereikt worden in karate, muurklimmen, skateboarding en surfen. Twee Belgische toptalenten in skateboarding zijn Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs, in de andere nieuwe sporten wordt het moeilijker.”

Top-8 plaatsen
Op de vraag of hij al een ambitie heeft vooropgesteld over het aantal Top-8 plaatsen in Tokio, moest de chef de mission niet lang nadenken.
“Beter doen dan in Rio is onze doelstelling! Daar behaalde Team Belgium 19 Top-8 plaatsen. Dus mijn antwoord op deze vraag is 19 + X. Hoe meer Top-8 prestaties, hoe gelukkiger ik zal zijn!”

“België behaalt op de volgende Olympische Spelen 10 medailles.”
Dat is wat het internationale sportstatistiekenbureau Gracenote voorspelt één jaar voor Tokio 2020 voor Team Belgium. Tien medailles dat zouden er 4 meer zijn dan in Rio 2016, toen Team Belgium huiswaarts keerde met 6 medailles.

“Deze voorspelling is gebaseerd op de resultaten van voorbije maanden. Na de grand cru van 2018 en de topprestaties van de laatste maanden met wereldkampioenen in gymnastiek, hockey, wielrennen en zeilen is deze voorspelling zeker geen verrassing. Het statistiekenbureau neemt evenwel meer subjectieve factoren niet mee. Er zijn nog 12 maanden te gaan tot 24 juli 2020, de gezondheid van de atleet is een belangrijke factor, blessures bijvoorbeeld zijn niet te voorspellen.”, besluit de chef de mission van Team Belgium voor 2020.